<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

BUKA Foto priča: Prirodne ljepote Nacionalnog parka Krka

REPORTAŽA

Rijeka Krka ima 7 sedrenih slapova i njene ljepote predstavljaju prirodni krški fenomen

23. august 2014, 12:00

Krka je nacionalni park u Hrvatskoj koji je poznat po velikom broju jezera i slapova. Dobio je ime po rijeci Krki koja je dio parka. Nacionalni park je lociran u središnjoj Dalmaciji, samo nekoliko kilometara sjeveroistočno od grada Šibenika.

Obuhvata područje uz rijeku Krku koja izvire u podnožju planine Dinare kod Knina, teče kroz kanjon dug 75 km, protiče kroz Prokljansko jezero, te utiče u Šibenski zaljev. Prostire se na 142 kvadratna kilometra, od kojih 25,6 kvadratnih kilometara čini vodena površina.

Rijeka Krka ima 7 sedrenih slapova i njene ljepote predstavljaju prirodni krški fenomen, a preporučuje se da se ovo mjesto posjeti u proljeće i ljeto jer je tada u punom sjaju, a možete se i osvježiti u čistoj vodi i kupati ispod slapova.

Slapovi koje se grade na rijeci su Bilušića buk, Brljan, Manojlovački slap, Rošnjak, Miljacka slap, Roški slap i Skradinski buk - najviše slapište u Sredozemlju (46m).

Krka je postao nacionalni park 1985. godine i sedmi je po redu nacionalni park u Hrvatskoj.

BOGAT BILJNI SVIJET

Ovo područje odlikuje se osebujnim i bogatim biljnim svijetom i u njemu se nalazi 860 različitih biljnih vrsta.

Na području parka zabilježena je 221 vrsta ptica među kojima veći broj gnjezdarica. Neke vrste ovdje borave samo za vrijeme proljetnih i jesenskih seoba, zbog čega je ovo zaštićeno područje uvršteno u ornitološki važna područja Evrope.

Područje parka obiluje tragovima drevne naseljenosti, te brojnim kulturno-istorijskim spomenicima, poput starih crkvi i kućica.

Hidroelektrana Jaruga ispod slapa Skradinskog buka je druga najstarija hidroelektrana u svijetu i prva u Evropi. Sagrađena je 1895., samo tri dana nakon prve svjetske hidroelektrane na slapovima Niagare.

U okviru NP možete posjetiti i arheološka nalazišta u sjevernom dijelu parka. Tu se nalazi lokaliteti Burnum – vojni rimski logor koji se nalazi u Opštini Kistanje, kao i pravoslavni manastir Krka.  

Ulaz u Nacionalni park iznosi 110 kuna, a ukoliko želite da posjetite samo sjeverni dio parka ulaznica košta 40 kuna.

Pogledajte fotografije...