<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Otkriveni novi spomenici ispod Stounhendža

VAŠINGTON

Misterija koja okružuje Stounhendž iznenada se produbila i to bukvalno pošto je nova studija pokazala da ispod ovog drevnog kamenog spomenika postoji još 15 do sada nepoznatih ili nedovoljno istraženih spomenika.

28. august 2014, 12:00

 Stručnjaci su koristili različite tehnike uključujući i najnovije radare i 3D lasere kako bi, bez kopanja, napravili detaljnu mapu oblasti ispod Stounhendža.

Četvorogodišnji "Projekat skrivenog pejzaža Stounhendža" pokazao je da se ispod površine ovog drevnog kamenog kruga nalazi mnogo više nego što se mislilo.

Jedno od novih otkrića je i drevni kanal koji dijeli jarak koji se pruža sa istoka na zapad i koji je poznat kao Kursus.

Profesor Vins Gafni, arheolog sa Birmingemskog univerziteta i jedan od naučnika koji su radili na projektu, rekao je da vjeruje da je položaj Kursusa bio u skladu sa proljećnom i jesenjom ravnodnevnicom i da je vjerovatno služio kao prolaz ka centru Stounhendža sa juga.

"Jarak i drugi novootkriveni spomenici "apsolutno su transformisali" pogled arheologa na ovu oblast", rekao je on.

Novo istraživanje se nadovezalo na prošlogodišnju studiju koja je nagovijestila da je oblast oko Stounhendža najstariji konstantno naseljen region Britanije, prenosi Hafington post.