<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kojim lekcijama o roditeljstvu nas uče filmovi? (video)

Ove nedjelje proslavljeno je 50 godina od premijere filma “Meri Popins”. Iako decenijama stare, njene tehnike vaspitavanja djece roditelji i danas vole i cijene. Postavlja se pitanje da li filmovi mogu uticati na to kako vidimo roditeljstvo?

29. august 2014, 12:00

Merin strog ali simpatičan način vaspitavanja djece pokazao se kao uspješan tamo gdje roditelji i brojne dadilje prethodno nisu imali uticaja – sobe su sređene, kreveti namješteni, a svaka kućna obaveza ima svoju veselu stranu,piše BBC.


“Meri sa sobom donosi organizaciju i sve dolazi na svoje mjesto. To je vrlo korisna i efektna lekcija”,izjavio je Berni Vuder, psihoanalitičar, koji “terapiju filmovima” koristi u okviru liječenja pacijenata. 

Vuder je jednom od pacijenata preporučio film “Gospođa Dautfajer”, u kojem Robin Vilijams igra oca koji je nakon razvoda izgubio starateljstvo nad svojom djecom. Vođen velikom željom da ih vidi, prerušava se u stariju damu sa škotskim akcentom i dobija posao njihove dadilje.


“Taj film zaista je pomogao jednom od mojih klijenata jer izražava isti nivo frustracije koji je on osjećao – rješenost da učini bilo šta samo da bi opet vidio svoju djecu”, dodaje Vuder. Naravno, tako nešto nemoguće je izvesti u pravom životu, ali film nudi lekciju o bliskosti. 

"Filmovi su izvanredna sredstva za učenje, ključno je prepoznavanje osjećanja ili atmosfere. Potrebno je da sjednete, gledate i razmislite o tome.” 

Prema Sari Okvel-Smit, stručnjaku za roditeljstvo, najbolju lekciju nudi Diznijev film “U potrazi za Nemom”

“To je divan primer samohranog roditelja ili, tačnije, oca koji sam odgaja svog sina od rođenja – nešto što se rijetko može vidjeti na filmu”, kaže ona. “Na početku filma, Nemov otac je ono što zovemo “helikopter-roditelj” – konstantno je oprezan, bdi mu nad glavom i uskraćuje mu slobodu. Mislim da film vrlo dobro pokazuje kako navedeni stil roditeljstva nije dobar tj. da niko ne može da garantuje da se, i pored sve brige, neće dogoditi neka nezgoda. U toku filma Nemo će pokazati da je pun samopouzdanja i sposoban da se sam suoči sa izazovima, što je odraz sjajnog roditeljstva.”



“Gospođa Dautfajer” i “Meri Popins” nisu jedini filmovi koji se bave ulogom dadilje u životu djece. Evo nekoliko filmova sa sličnom tematikom:

  • “Mr Nanny” (1993) – Halk Hogan vodi računa o dvoje nedisciplinovane djece čiji rastrojeni otac udovac skoro nikada nije prisutan.
  • “The Pacifier” (2005) - Vin Dizel brine o petoro djece čiji je otac poginuo.
  • “Dadilja Mekfi” (Nanny McPhee, 2005) – Ema Tompson pomaže udovcu da izađe na kraj sa sedmoro neposlušne djece. Uz pomoć magije i discipline, promijeniće njihov život, a u međuvremenu i sebe.
  • “Jack and Sarah” (1995) – Ričard Grant je udovac čija je supruga preminula na porođaju. Pogođen bolom, zapostavlja roditeljske dužnosti, sa kojima se kasnije suočava uz pomoć dadilje Ejmi.
  • “The Nanny Diaries” (The Nanny Diaries, 2007) - Skarlet Johanson radi kao dadilja za porodicu čiji je sin zapostavljen. Uprkos tome što je otpuštena, izmijeniće živote djeteta i majke.