<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Njemačka šalje prvu isporuku oružja Kurdima

Kriza u Iraku

Njemačka će uskoro poslati prvu isporuku oružja Kurdima u sjevernom Iraku koji se bore protiv sunitskih ekstremista iz borbene organizacije "Islamska država", najavila je njemačka vlada.

01. septembar 2014, 12:00

 "Situacija u Iraku je izuzetno kritična i zadatak je međunarodne zajednice da podrži one koji su progonjeni" - izjavila je u nedjelju uvečer njemačka ministarka odbrane. 

Njemačka će isporučiti oružje vrijednosti 70 miliona eura za 4.000 vojnika: protivtenkovske rakete, automatske puške, kao i šatore, šljemove i neprobojne prsluke. 

Uprkos protivljenju njemačke javnosti, Vlada je 20. augusta odlučila da vojno podrži Kurde kojima je oružje već poslalo nekoliko zemalja, među kojima SAD, Italija, Francuska i Velika Britanija. 

Organizacija "Islamska država", nastala tokom građanskog rata u Siriji, vjeruje se uz stranu pomoć, zaposjela je dijelove te zemlje i Iraka, a napada i Liban u namjeri da - kako joj naziv kaže - formira novu islamsku državu, uređenu kao kalifat.