<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ciklon Simeon pogodio Hrvatsku- Crvena uzbuna za cijeli Jadran!

METEOALARM zbog ciklona Simeon koja je pogodila Hrvatsku izdao je crveno upozorenje za područje čitavog Jadrana. U riječkoj, splitskoj i dubrovačkoj regiji upozorenje je izdano zbog grmljavinskog nevremena i snažnog vjetra, a u kninskoj regiji samo zbog grmljavinskog nevremena.

01. septembar 2014, 12:00

Na sjeveru Jadrana se tako očekuje do 70 mm kiše, a bura će puhati jačinom do 65 km/h. Istu brzinu najjači udari olujne bure imat će i u srednjem Jadranu, gdje se očekuje do 80 mm kiše. U dubrovačkoj regiji puše jako jugo, koje također doseže brzinu od 65 km/h, a očekuje se i do 90 mm kiše.

Zagreb pod vodom

Proteklu noć na sjeverozapadu Hrvatske te u Istri ali i dijelovima sjevernog Jadrana obilježilo je grmljavinsko nevrijeme s kišom, koja je u pojedinim dijelovima zemlje bila obilna. Najviše kiše palo je na zagrebačkom području - u dijelovima grada palo je i do 50 litara kiše po četvornom metru.

Jako grmljavinsko nevrijeme s tučom veličine oraha pogodilo je jutros širu okolicu Drniša, a najgore je bilo u samome gradu i prigradskome naselju Badnju te na području Siverića, ali, kako se doznaje u upravi drniškog pogona Dalmacijavina, plantažni vinogradi u Petrovu polju nisu oštećeni.

Po podatcima iz Crometea, u Drnišu su pale 44 litre kiše po metru četvornome, a polomljenih grana, nanosa zemlje i leda bilo je po cijelom gradu.

Većina raslinja ostala je bez lišća, a štetu na vinogradima, voćnjacima i povrtnjacima tek treba utvrditi. To je područje tuča pogodila i u ožujku ove godine, kada je županija proglasila elementarnu nepogodu.

Gradska uprava očekuje prijave šteta od nevremena.

Kiša i grmljavinsko nevrijeme uzrokovali su teškoće u prometu, osobito na državnoj cesti Drniš-Muć-Split. Kako se doznaje u upravi drniškog pogona Dalmacijavina, plantažni vinogradi u Petrovu polju nisu oštećeni jer ih je nevrijeme zaobišlo.

U općini Unešiću nemaju informacija o mogućoj šteti.

Jaka kiša otežava promet na zagrebačkim ulicama

Iz Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET) izvijestili su jutros kako jaka kiša i veće količine vode na kolnicima usporavaju promet na gradskim cestama, a neke su dionice i zatvorene.

Autobusne linije čije trase prolaze zonom podvožnjaka u Gajnicama, prometuju preusmjereno, odnosno skraćeno. Autobusne linije 172 Črnomerec - Zaprešić, 176 Črnomerec - Gornja Bistra i 177 Črnomerec - Poljanica - Gornja Bistra prometuju preusmjereno Samoborskom cestom i Škorpikovom ulicom do zaobilaznice, odnosno čvora u Jareku te dalje na svoje uobičajene trase.

Autobusi linija 123 Črnomerec - Podsusedsko Dolje, 130 Črnomerec - Borčec i 131 Črnomerec - Bizek voze skraćeno do Gajnica. Poteškoća ima i na Servisnoj cesti pa autobusi linija 216 Kvaternikov – trg – Resnik – Ivanja Reka, 225 Sesvete – Resnik – Kozari Bok i 276 Kvaternikov trg – Ivanja Reka - Dumovec voze zaobilazno Slavonskom avenijom. Autobusna linija 140 Mihaljevac – Sljeme privremeno je u prekidu zbog stabla koje se, na Sljemenskoj cesti, srušilo na kolnik.

U tijeku je otklanjanje poteškoća na tim dionicama i očekuje se normalizacija prometa.

Tramvajski promet redovit je na svim linijama, izvijestili su iz ZET-a.

Kiša potopila Zadar

Obilna kiša s grmljavinskim nevremenom pogodila je i Dalmaciju, a posebno dramatično bilo je u Zadru, gdje je kiša neprestano padala od nedjelje navečer do 14 sati u ponedjeljak. U tom razdoblju palo je 39,2 litara kiše po kvadratnom metru.

Vatrogasci u Zadru i okolnim mjestima imali su više desetak intervencija, a uglavnom su morali sanirati poplavljene podrume, vrtove i dvorišta. Meteorološka stanica na Putamici zabilježila je iznad Zadra preko 160 pražnjenja gromova.

Udar groma na Kozjaku kraj Kaštel Sućurca izazvao je požar u kojem je gorjela šuma. Na cesti kraj Trogira zabilježeno je više manjih odrona.

Moguć nagli rast vodostaja Drave

Varaždinski Područni ured za zaštitu i spašavanje izdao je izvanredno priopćenje u kojem upozorava na mogućnost naglog rasta vodostaja rijeke Drave.

"Zbog intenzivnih kiša koje su pale u Austriji i Sloveniji na području sliva rijeke Drave, tijekom dana i večeri očekuje se značajan porast protoka na rijeci Dravi i kod nas. Hidroelektrane Varaždin i Čakovec prelijevat će vodu u staro korito te se upozoravaju građani koji će biti u blizini da budu na oprezu".


Više informacija o vremenskim prilikama pročitajte ovdje