<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

BUKA TV: Ne želim da neko glasa za mene samo zato što sam žena (VIDEO)

Na koji način političarke mogu promijeniti politiku i bavljenje istom? Jesu li političarke bolji političari?

15. septembar 2014, 12:00

Prva emisija iz novog ciklusa "BUKA" bavila se ženskim političkim aktivizmom i ženama u politici u Bosni i Hercegovini. O ženskoj strani politike, Aleksandar Trifunović, urednik medijskog projekta Buka, razgovarao je sa gošćama: Denisa Sarajlić-Maglić (SDP BiH), Mirna Savić-Banjac (Narodni demokratski pokret), Diana Čekić (PDP) i Ivana Marić, politička analitičarka.


Na samom početku emisije, Denisa Sarajlić-Maglić tematski je razdvojila položaj žena u društvu od položaja žena u politici, smatrajući da se unazad 20 godina položaj žena u društvu nije naročito poboljšao. Što se tiče položaja žena u politici, smatra da su kvote ispoštovane, tako da po zastupljenosti žena u parlamentima ne zaostajemo za regijom i Evropom. Ističe, međutim, da je kvalitet angažmana žena u politici mnogo važniji od samih kvota.

Žene u BiH

Denisa Sarajlić-Maglić -foto BUKA



Mirna Savić-Banjac, odbornica u Skupštini Grada Banjaluka, govorila je o prioritetima kada je u pitanju položaj žena u društvu uopšte, smatrajući da je ekonomska nezavisnost žena i uopšte problem nezaposlenosti mnogo veći i važniji za ravnopravnost polova od toga da li nju npr. treba oslovljavati sa “odbornik” ili “odbornica”. Mirna Savić je, između ostalog, i blogerka na portalu Buka.

Ženska strana politike

Mirna Savić-Banjac - foto BUKA



Na pitanje Aleksandra Trifunovića o solidarnosti žena u politici sa ostalim pripadnicama istog pola, Mirna Savić-Banjac odgovara da sebe ne smatra “ženom u politici” i da takva generalizacija, odnosno odvajanje žena u politici u neku podgrupu može biti samo kontraproduktivno za žene.

Žene ne smiju sebe smatrati slabijim i podređenim i odvajati se u posebne grupe, kaže ona.

“Ne želim da neko glasa za mene samo zato što sam žena”, kaže Mirna Savić-Banjac kritikujući kampanje koje pozivaju da se glasa za žene.

Ona dodaje da je stav o ženama kao slabijem polu duboko ukorijenjen u društvu, te da se zbog toga u vaspitno-obrazovnom procesu djeci od najranijeg uzrasta treba razviti svijest o tome da smo svi prije svega osobe.

Diana Čekić jedna je od najaktivnijih poslanika u Skupštini Republike Srpske. Na pitanje urednika o tome kako se osjeća u većinski muškom društvu u Skupštini, Čekićava odgovara da “biti žena u politici danas ni po čemu nije niti jednostavnije niti teže u odnosu na muškarca”. Ipak dodaje da žena, ukoliko želi da se bavi politikom, mora biti sprema na mnogo veća odricanja.

BUKA TV

Diana Čekić-foto BUKA



O svojim motivima za bavljenje politikom kaže da je shvatila da bez učešća u politici ne može uticati na promjene u društvu. Ali da bi mogla uticati na bilo šta, kaže da se prvo morala izboriti da je njene stranačke kolege prihvate kao sebi ravnu.

Ivana Marić tvrdi da žene u politici nemaju ograničenja, te da mogu postići sve što i muškarci. Smatra da je politika borba i da se i muškarci moraju dokazivati jednako kao i žene. Takođe stavlja akcenat na kvalitet političara i političarki uopšte, u odnosu na brojnost žena u politici.

Women in BaH

Ivana Marić- foto BUKA



Tokom emisije iznesena su veoma interesantna i relevantna mišljenja o položaju žena u politici i gledaocima je pružen sveobuhvatan uvid u “žensku stranu” politike.  

Emisiju BUKA realizuje Centar za informativnu dekontaminaciju mladih Banjaluka u saradnji sa Alternativnom televizijom.  Pokrivenošću ATV signala, emisiju može pratiti oko 4 miliona ljudi. U više od 10 godina emitovanja, u emisijama BUKA učestvovalo je preko 500 gostiju iz cijele regije.

Naša emisija svojevremeno je bila prva cjelovečernja emisija u RS i BiH koja se emitovala preko interneta, te je broj potencijalnih gledalaca bio mnogo veći.
Emisija BUKA je autorski projekat i pored časopisa BUKA i web portala www.6yka.com predstavlja jedan od glavnih medijskih prozivoda organizacije Centar za informativnu dekontaminaciju mladih iz Banjaluke.