<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Zgrade kradu nebo i imidž Londonu

Big Ben i Katedrala Svetog Pavla nekada su bile jedine visoke građevine u Londonu, ali se tenutno tamo gradi 237 solitera sa više od 20 spratova.

01. oktobar 2014, 12:00

Prema studiji instituta "New London Architecture (NLA)" za 2014, značajno se mijenja izgled grada koji je do sada, sa svojim trospratnim viktorijanskim kućama od crvene cigle, isticao ljudsku dimenziju.

Podatak da je čak 237 višespratnica u izgradnji ili je dobilo dozvolu za izgradnju, iznenenadio je nadležne u Londonu, gdje se građevinske dozvole izdaju po kvartovima.

Predsjednik NLA Piter Mari tvrdi da je masovna izgradnja vezana i za demografske promjene. Više od 80 odsto novih građevina biće stambene zgrade.

Međutim, za razliku od betonskih kompleksa izgrađenih šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka za siromašniji deo stanovništva, nove višespratnice biće namijenjene bogatima.

U pismu koje je objavljeno u Obzerveru, a koje su potpisali arhitekte i članovi brojnih gradskih udruženja, između ostalog za očuvanje baštine, kritikuje se masovna izgradnja i navodi da je "više solitera osrednjeg kvaliteta i da kvare jedinstven imidž Lonodna".