<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Korisni savjeti za smanjenje troškova grijanja gasom

Svjedoci smo porasta cijena gasa koje nije praćeno porastom primanja građana, ali bi u svakom pojedinačnom slučaju, prije odustajanja od gasa kao energenta, trebalo ispitati mogućnosti da li korištenje gasa za grijanje može biti jeftinije - izjavio je za Agenciju Fena stručni savjetnik u firmi Tegas PEM Sarajevo Džemal Peljto.

05. oktobar 2014, 12:00

 Mnogi građani koji ne uživaju nikakve subvencije opredjeljuju se da traže jeftinija rješenja te se često vraćaju na ugalj i drva. Na taj način, kako kaže Peljto, građani obaraju svoj kvalitet stanovanja i življenja jer nemaju kontinuirano i ravnomjerno grijanje, moraju unaprijed kupovati i skladištiti ogrjev, ložiti i zbrinjavati šljaku i pepeo, dodatno čistiti prostorije.

Peljto navodi da značajnu mogućnost smanjenja troškova grijanja nude gasne peći i to posebno one koje se priključuju na spoljni zid, a ne na dimnjak.

Po njegovim riječima, za sve gasne peći je karakteristično potpuno izgaranje goriva tako da kod ispravnih aparata ni najmanje čestice nesagorjelog goriva ne izlaze iz ložišta u slobodnu atmosferu, a toplota se proizvodi u prostoriji u kojoj se i koristi, te nema gubitaka u razvodu niti potrošnje električne energije za rad pumpe.

"Također, gas se troši i toplota se proizvodi tamo gdje treba i koliko treba uz mogućnost izuzetno precizne i brze regulacije snage čime se ostvaruju dodatni efekti na smanjenje potrošnje energije. Postoji i mogućnost brzog starta i trenutnog dostizanja pune snage te nije potrebno gubiti energiju za uključivanje grijanja prije nego će se prostor koristiti uz automatsko održavanje željene temperature u prostoriji. Uz to, što je također bitno, ni na kakav način ne zagađuju okolinu" - dodao je Peljto.

Naglasio je da se zrak za sagorijevanje ne uzima iz prostorije, te izostaje potreba ventilacionih otvora, a time i potrošnja energije za zagrijavanje hladnog zraka koji peć uvlači iz slobodnog prostora, što predstavlja dodatnu prednost fasadnih gasnih peći.

Uz to, peć se ne priključuje na dimnjak, te vuča dimnjaka ne utiče na rad peći, niti zagrijani dimnjak izvlači topli zrak iz prostorije kada peć ne radi ili radi na minimumu snage, što ima vrlo značajan uticaj na smanjenje potrošnje gasa.

"Peći se postavljaju na spoljni zid čime se postiže bolja raspodjela temperature u prostoriji, a u vezi s tim i dodatno smanjenje utroška goriva" - dodao je Peljto.

Naveo je da je posebna prednost što nema opasnosti za korisnike stana od eventualnih greški na dimnjaku ili čunkovima tako da bez ikakve bojazni mogu biti u funkciji i tokom noći.

Preporučuje se, kako je dodao Peljto, korisnicima jednosobnih i dvosobnih stanova, kao i korisnicima većih stanova kojima nije svejedno koliko ih košta grijanje.

Preporučuje se i korisnicima vlastitog centralnog grijanja i to: za grijanje u prijelaznom periodu godine kada je suvišno uključivati kombi bojler ili kotao, za dogrijavanje prostorije u kojoj boravite u periodima dana kada ostale prostorije ne treba grijati i za dodatni ugođaj vidljive vatre u jednoj prostoriji (efekt kamina).

Karakteristike fasadnih gasnih peći proizvodnje TEGAS PEM, po Peljtinim riječima su: potpuna sigurnost, visoka ekonomičnost, jednostavnost rukovanja i automatsko održavanje željene temperature, dug vijek trajanja i garancija.

Generalno, za smanjenje troškova grijanja savjetuje se poboljšanje toplotne izolacije stana, posebno prozorskih fuga, kao i da se ne nabavljaju uređaji za grijanje nepotrebno velike snage jer će ti uređaji kod manje snage raditi neekonomično.

Uređaj za grijanje treba postaviti u prostoriji što bliže mjestu koje se najviše hladi (ispod prozora), nabaviti sobni termometar i podesiti termostat na uređaju na temperaturu od 20 do 22 stepeni Celzija, a preporuka je i da se pola sata prije napuštanja prostorije smanji snaga aparata za grijanje da temperatura u prostoriji ostane malo ispod 15 stepeni.

Provjetravanje prostorija se savjetuje kada su zahlađene, brzo i energično da se ne gubi toplota iz zidova i namještaja.

Savjetuje se još da ne držite nepotrebno vrata ili prozore otvorenim jer to, bez vašeg znanja, brzo nadoknadi vaša peć, što jako dobro registruje mjerač gasa.