<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Šta bi naši poreznici sa Fejsbukom?

London

Za razliku od nas, gdje neke kompanije prosto odluče da ne plaćaju porez, na Zapadu su metode rezanja takvih "troškova" mnogo sofisticiranije.

22. oktobar 2014, 12:00

Tako IT gigant Fejsbuk u Velikoj Britaniji plaća porez od nevjerovatno niskih 3.169 funti, manje nego najslabije plaćeni nastavnik u zemlji (27.543 funte godišnje), a manje i od godišnje karte za prevoz u svih devet londonskih zona. To znači i da svaki od 208 zaposlenih u britanskom odjeljenju Fejsbuka plaća daleko veći godišnji porez nego cijjela kompanija

Naravno, u pitanju nije realna brojka, ali je potpuno legalna, jer su poreski stručnjaci i skupi advokati Fejsbuka iskoristili rupu u zakonu poznatu kao "dabl Ajriš", kojom se pravi poslovi "prelivaju" u sjedište kompanije u Irskoj, koja ima izrazito niske poreske stope. 

Procijenjeno je da su poslovi Fejsbuka u Londonu donijeli prihode od oko 371 miliona funti u 2013. godini, što je porast za skoro 150 milona u odnosu na prethodnu godinu, ali zvanični podaci pokazuju potpuno drugačiju sliku. Novac se obrće u Irskoj, a prijavljeni su prihodi od 49,85 miliona funti, a trošak je 60,93 miliona funti. 

"Fejsbuk je zaradio više od 370 miliona prošle godine, ali je najveći dio kolača upisao u Irskoj. Oni, kao i druge velike kompanije koriste komplikovanu računicu iza sistema 'duplog irskog' i provlačeći novac kroz više zemalja spuštaju poresku stopu što je bliže moguće nuli", piše "Ivning standard". 

Fejsbukov "dupli irski" je stopu sveo na mizernih 0,003 odsto. 

Evropske, britanske i irske vlasti su, slično kolegama u SAD, od prošle godine otpočele borbu protiv kompanija koje kroz rupe u sistemu umanjuju svoje troškove. 

Velike firme registruju podružnice ili se fiktivno sele u Irsku, Luksemburg ili Holandiju, gde važe niske poreske stope, a zasad im svi zakoni idu na ruku. 

Irska se obavezala da će rupe zatvoriti do 2020. godine, a u Briselu su već pokrenute istrage protiv Gugla i Epla. 

Fejsbuk nije želio da komentariše pisanje Ivning standarda.