<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Uredniče, sram te bilo!

Istorija srpskog štampanog novinarstva imala je do danas mnogo odvratnih, nepristojnih, ogavnih, bljutavih, uvlakačkih, lažovskih, morbidnih, kažnjivih naslovnih strana. Takve strane smo navikli da gledamo u tabloidima. I zbog takvih strana su mnogo puta ove ili one medije nazivali „blatom“, „smećem“, „otpadom“, nečim što se „kupuje na trafici, a nisu novine“… Danas je ta neslavna istorija dobila novu stranicu. Stranicu Blica.

22. oktobar 2014, 12:00

Što je kriza u Srbiji bila dublja, to su naslovne strane bile brutalnije. Bez obzira na to da li su tabloidi bili provladini ili protiv-vladini.Današnja naslovna strana nekada uglednog dnevnog lista Blic dokaz je da smo u užasno velikoj krizi.Dokaz je da smo posrnuli i kao ljudi. Dokaz je da je struka (novinarska) otišla do đavola. I dalje od toga.
Očito računajući da je štrajk advokata u toku, i da je dovoljno na naslovnoj strani napisati kako tamo neki otac tamo nekog maloletnika – optužuje glumca (imenom i prezimenom) da mu je „glumac obljubio sina“.
Velikim, masnim slovima.
Onim sitnim, manje upadljivim slovima, napisano je i kako se skandal navodno dogodio tu i tu, kako su brižni novinari pozvali drugu stranu koja je rekla kako je u pitanju glupost, a da tužilaštvo proverava navode i da tužba postoji. Zakonski gledano – neko bi mogao reći da je sve u redu. A etički? Kad smo kod te reči, koja je očito u izumiranju, mogu vam samo reći: svaka vam čast na etici!
Svaka vam čast na moderiranju komentara na sajtu i na Fejsbuk profilu…
Da li znate da ste sa ovakvom naslovnom stranom presudili pre suda? Da ste mladića koji je odličan glumac stavili na vetrometinu da ga koliko danas, po ovom kijametu, zvekne neki homofob jer je odmah sinoć na svim društvenim mrežama bila poplava komentara kako je isti zapravo „dokazani peder“, „peder pedofil“, koga treba „roknuti bez suda, mamicu mu…“ O količini vulgarnih izraza, od kojih je valjda najblaži onaj koji je posebno pominjan u poslednjih nekoliko dana u javnosti – da ne govorimo.
Da li znate, vi iz Blica, da ste naslovnom stranom koja je u celoj Srbiji danas, stavili tom glumcu onaj „target“ znak i pustili ga niz vodu?
Da se ovakva naslovna pronašla u prodaji pod imenom nekog drugog lista – imam utisak da bi cela onlajn zajednica izbacila iz sebe kompletnu količinu nesvarene hrane i zaputila se prema redakciji tog tabloida, kako bi pružila podršku glumcu.
Ovako – iskreno rečeno – čudi me da do ovog trenutka već niste popili tužbu. Ah, da: advokati su u štrajku.
Da li je vaš tiraž toliko ugrožen da ste pribegli najodvratnijem medijskom linčovanju glumca poznatog po tome da je maestralno igrao gej osobe, ali i da je glumio žene? Po prinicipu – ako to igra, mora da je gej koji voli dečake, mislim maloletnike? Da li je vaš tiraž toliko pao na niske grane pa ste rešili da se izvlačite na osnovu skandalozne, tabloidne, degutantne naslovnice koja je mogla da (ako ništa drugo) ima drugu kompoziciju? Pa ako ne želite da pišete o problemima u državi, mogli ste kao glavnu priču da pustite to da je Nole dobio sina – svi to vole da vide. Da li je moguće da je momak zbog nedavnih izjava u jednom intervjuu, kada je kroz svoje uloge objasnio ne baš pohvalno kompletnu političku scenu, postao žrtva nekog „objektivnog“ novinara? Odgovore na sva pitanja samo vi znate.
Meni nije bitno da li ste ove ili one političke orijentacije, da li ste ove ili one boje kože, da li verujete (i u šta) ili ne verujete. Takođe, nije nam bitno ni da li ste (kako se u modernom žargonu kaže) strejt ili ste gej. A vama iz Blica je očito bitno. I očito vam je bitno da prodate više nego konkurencija. To na ovaj način može da izazove samo gorčinu. Pozdravite gazde i recite im koliko ste čitalaca zbog današnje naslovne strane izgubili. Mene sigurno jeste. I u štampanom pogledu, a bogami i u ovom virtuelnom svetu.