<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

CIK BiH privodi posao kraju

Maksida Pirić

Centralna izborna komisija (CIK) BiH je, uzimajući u obzir i današnju sjednicu, u postupku utvrđivanja izbornih rezultata, a na osnovu izvještaja glavog kontrolora, naredila brojanje glasačkih listića sa ukupno 62 biračka mjesta za pojedine izborne nivoe i to zato jer članovi biračkih odbora sa tih biračkih mjesta nisu uradili posao onako kako je to propisano zakonom i podzakonskim aktima i onako kako su bili obučeni da urade taj posao.

23. oktobar 2014, 12:00

 Ovo je Agenciji Fena danas popodne kazala glasnogovornica CIK-a BiH Maksida Pirić. 

Po njenim riječima, navodili su i netačne podatke u smislu osvojenih glasova po političkim subjektima, „velika su neslaganja u odnosu na broj potpisa na biračkom spisku itd“. 

"Centralna izborna komisija BiH, u svakom slučaju, privodi posao kraju. Također, tokom noći i sutrašnjeg dana u Glavnom centru za brojanje bit će završeno brojanje onih kategorija glasačkih listića koje se inače broje u Glavnom centru za brojanje" - kazala je Pirić. 

To su glasovi iz inostranstva, glasovi birača koji su glasali u odsustvu, putem mobilnog tima, na nepotvrđenim glasačkim listićima i u DKP-ima. 

"Tako da je velika vjerovatnoća da ćemo već početkom naredne sedmice, ponedjeljak ili utorak, biti u mogućnosti donijeti odluku o utvrđivanju i objavi rezultata općih izbora u BiH. Zatim, u roku od tri dana od dana objave počinje da teče rok propisan članom 5.30 Izbornog zakona BiH za podnošenje zahtjeva za ponovno brojanje" - kazala je Pirić. 

Dodala je da je tim članom tačno propisana procedura i ko su sve ovlaštene osobe da mogu podnositi zahtjev za ponovno brojanje i šta taj zahtjev treba da sadrži. 

"Također, kad objavimo utvrđene izborne rezultate, tada će se moći ulagati žalbe odnosno prigovori na te izborne rezultate. Rok za potvrđivanje konačnih izbornih rezultata je 30 dana od dana izbora, što znači do 11. novembra, nakon što prođu i žalbeni rokovi. Kada utvrdimo izborne rezultate moći ćemo i da potvrdimo konačne rezultate "- kazala je Pirić.