<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Abas: Ovo je objava rata

Jerusalim

Portparol palestinskog lidera Mahmuda Abasa opisao je zatvaranje spornog svetog mjesta za Jevreje i Palestince u Jerusalimu kao "objavu rata".

31. oktobar 2014, 12:00

Taj potez je došao uslijed tenzija i nasilja posle ranjavanja jednog jevrejskog aktiviste. Izraelski premijer je pozvao na smirivanje tenzija, navodeći da Abas potpiruje nemire.

Sveto mjesto će biti ponovo otvoreno u petak, rekao je ministar ekonomije Izraela. 

Jehuda Glik, koji vodi kampanju za veća prava jevrejskih vjernika na ovom mjestu, svetom i za Jevreje i za Palestince, ranjen je. 

Izraelska policija je nešto kasnije ubila Palestinca za koga je sumnjala da je pucao u Glika. Moataz Hedžazi, tridesetdvogodišnji Palestinac, ubijen je nakon što je otvorio vatru kada je policija opkolila kuću u kojoj je živio. 

Nakon toga Palestinci su se sukobili sa izraelskom graničnom policijom, a zapaljeno je i nekoliko automobila. 

Rabin Glik je rođen u SAD i poznat je po svojoj kampanji za prava Jevreja da se mole na tom svetom mjestu, što je trenutno zabranjeno. 

Podsjetimo, to mjesto Jevreji zovu Gora hrama, a muslimani Haram al-Šarif što znači Plemenito svetilište. 

To je najsvetije mjesto u judaizmu i treće najsvetije u islamu. 

SAD su u četvrtak zatražile da svi muslimani mogu ući u džamiju Al-Aksu u Jerusalimu i pozvale su sve strane da budu suzdržane dok raste napetost.