<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Štednja u BiH godinama raste i dostigla je 8,9 milijardi KM

Mijo Mišić

Štednja u Bosni i Hercegovini godinama raste i dostigla je 8,9 milijardi KM - izjavio je za Agenciju Fena, povodom Svjetskog dana štednje, izvršni sekretar Udruženja banaka BiH Mijo Mišić.

31. oktobar 2014, 12:00

 Naveo je da je to jedan veoma respektabilan iznos, te da je štednja građana veća od plasmana, odnosno kredita koje građani podižu. 

"To za nas znači povjerenje u bankarski sektor i njegovu stabilnost, a ujedno obveza s aspekta sigurnosti da to povjerenje ne iznevjerimo i da dalje surađujemo na obostrano zadovoljstvo sa našim štedišama, posebno mlađim generacijama "- kazao je Mišić. 

To ujedno pokazuje, kako je dodao, da u BiH i pored nepovoljnih ekonomskih uvjeta postoje navike i građani koji se vrlo racionalno i pažljivo ponašaju kada je riječ o njihovoj ekonomiji. 

Mišić je podsjetio da je štednja jedan od generatora kreditiranja, te da omogućava nove investicije, razvoj zemlje i otvaranje novih radnih mjesta. 

"Štednja od 8,9 milijardi KM ujedno je bitan stub ekonomije BiH" - istakao je Mišić.