<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

BUKA TV- Vaše je pravo tražiti od vlasti sve što vas zanima! (VIDEO)

U novom izdanju emisije BUKA razgovarali o slobodnom pristupu informacijama. Šta su informacije od javnog značaja? Na koji način tražiti one prave informacije?

22. novembar 2014, 12:00

Pravo na slobodan pristup informacijama predstavlja osnovno pravo svakog građanina da od javnih institucija zahtijeva informacije od javnog značaja, odnosno sve informacije koje su u posjedu javnih organa. Ono predstavlja osnov demokratije, jer da biste učestvovali kao građanin u donošenju odluka, morate raspolagati informacijama.

Na kraju krajeva, javne institucije, raspolažu sredstvima građana, donose odluke čije posljedice trpe građani i pružaju usluge građanima, i građani moraju imati mehanizam putem kojeg će pratiti šta institucije rade.

U suštini garantovanje ovog prava građanima trebalo bi da im omogućava da vrše nadzor nad radom institucija, da saznaju na koji način se troše sredstva poreskih obveznika, da prate odluke koje se tiču građana i da omogući generalno transparentnost rada svih institucija. Ovo pravo ima svaki građanin koji može uputiti svim javnim institucijama, na svim nivoima, zahtjev za bilo koju informaciju koja je u posjedu tih institucija i one su dužne da u roku od 15 dana istu i dostave. 

U novom izdanju emisije BUKA razgovarali smo upravo o slobodnom pristupu informacijama.

Šta su informacije od javnog značaja? Na koji način tražiti one prave informacije?

Naši gosti u emisiji bili su:Rodoljub Šabić, povjerenik za informacije Republike Srbije,Denis Kuljiš, novinar, Zagreb,Bruno Lopandić, novinar, Zagreb i Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka


Rodoljub Šabić rekao je u emisiji da je Zakon o slobodnom pristupu informacijama u Srbiji zvanično proglašen za najbolji na svijetu. Ovaj zakon u primjeni je u Srbiji već deset godina i za tih deset godina mnogo je urađeno.

On je rekao da konstantno u Srbiji raste broj zahtjeva prema institucijama a dvije trećina zahtjeva podnose "obični građani".




Novinar Denis Kuljiš rekao je da iz svog iskustva on najviše voli informacije koje se skrivaju i do kojih on dolazi preko unutrašnjih izvora-informatora.

"To su informacije koje nika dnećete dobiti nekim redovnim putem. To je za svakog investigativnog novinara prvorazredna stvar" kazao je Kuljiš u emisiji.


Siniša Vukelić, ispred Kluba novinara Banjaluka kazao je kako se domaći Zakon o slobodnom pristupu informacijama mora promijeniti

"Tražimo smanjenje vremena za odgovor, jer je 15 dana za novinara strašno dug period, i tražimo kaznene odredbe za nepoštivanje Zakona. Lično,  bilo kakav dopis da sam poslao nisam dobio nikakav odgovor, dokument" rekao je Vukelić u emisiji.

Bruno Lopandić, novinar iz Zagreba rekao je da Hrvatska ima u detalje regulisano pitanje slobodnog pristupa informacijama, i treba se analizirati zašto se stvari dosljedno ne primjenjuju u praksi.

razgovor pogledajte na videu ispod: