<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Haos i nasilje u Fergusonu, uhapšeno 29 osoba

FERGUSON

U nasilju koje je zahvatilo Ferguson nakon odluke porote da se ne podigne optužnica protiv policajca Darena Vilsona za smrt nenaoružanog Afroamerikanca Majkla Brauna, zapaljeno je nekoliko zgrada i automobila, a policija je privela 29 osoba.

25. novembar 2014, 12:00

Poslije objavljivanja da Vilson neće biti optužen demonstranti u Fergusonu su izašli na ulice, gdje su razbijali policijska vozila, zapalili desetak radnji, a komandant policije okruga Sent Luis Džon Belmar tvrdi da je "lično čuo najmanje 150 pucnja" tokom noći.

Policija, kako kaže, nije ispalila nijedan hitac, prenosi CNN (Si-En-En).

Prema njegovim riječima, noćašnji protesti bili su "vjerovatno mnogo gori" od onih koji su usljedili nakon ubistva Brauna 9. avgusta, a policija je tokom noći privela 29 osoba.

Predsjednik SAD Barak Obama pozvao je na mir i razumjevanje, apelujući i na stanovnike i na policajce da budu uzdržani.

"Mi smo nacija izgrađena na vladavini zakona i zato treba da prihvatimo da je ovo bila odluka velike porote", izjavio je Obama.

On je rekao da je razumljivo da će neki Amerikanci biti "veoma razočarani, pa čak i gnevni", ali je ponovio apel roditelja ubijenog tinejdžera da protesti treba da budu mirni.

Podsjetimo, nenaoružanog crnog tinejdžera Majkla Brauna ubio je, u 9. avgusta u Fergusonu, policajac Daren Vilson ispalivši u njega više hitaca što je podstaklo dugogodišnju rasnu napetost u gradu u kojem su Afroamerikanci u većini, ali bijelci dominiraju u strukturama vlasti.

Dok su svjedoci ubistva isticali kako je Braun imao ruke podignute u vis, očigledno u znak predaje, dotle su u policiji Misurija tvrdili da je prije kobnog pucnja došlo do borbe između tinejdžera i policajca.

Protesti i hapšenja širom SAD

Osim u Fergusonu, hiljade Amerikanaca protestovalo je širom zemlje zbog odluke porote.

Oko hiljadu demonstranata izašlo je na Tajms skver u Njujorku i prošetalo gradom. Policajci su kontrolisali kretanje demonstranata, a policijski helikopter je nadletao njujorški trg

Na Junion skveru, takođe, se okupila grupa demonstranata uz poruke "Zatvor za policajca ubicu" i "Važni su i životi crnaca".

U Vašingtonu se nekoliko stotina demonstranata okupilo ispred Bijele kuće i uzvikivalo "Ruke uvis ne pucajte!" - parolu s ranijih demonstracija u Fergusonu.

Demonstracije su održane i u Bostonu, Los Anđelesu, Filadelfiji, Denveru, Sijetlu, Čikagu i Solt Lejk Sitiju, ali su uglavnom protekle bez većih okršaja s policijom.

U Ouklendu (Kalifornija) je oko 2.000 ljudi blokiralo autoput prema američkoj televiziji CBS, poslije čega su usljedila hapšenja.

Vlasnici prodavnica u tom gradu postavili su na izloge svojih radnji natpise "Podržavamo Majkla Brauna".