<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Elon Musk gradi X - Wing rakete

Milijarder Elon Musk odlučio je ovog vikenda preko Twittera otkriti dva velika projekta na kojima gradi njegova svemirska kompanija SpaceX.

25. novembar 2014, 12:00

Prvo je objavio fotografiju nove rakete Falcon 9 sa zakrilcima u obliku slova X, što je mnoge automatski podsjetilo na X-Wing lovce iz Ratova zvijezda. Istina, ovdje se radi o raketi, ali ideja je blizu. Ova bi "krila" na raketi trebala poslužiti u navigaciji pri povratku iz svemira. Otvoriće se po ulasku u atmosferu i svako od ovih malih krila će imati posebne kontrole kako bi raketa mogla sletjeti uspravno. Kako je Muskov plan rakete više puta koristiti, one moraju sletjeti na sigurno područje, pišeDnevni avaz.

Tokom testa u avgustu eksplodirala im je raketa Falcon 9, ali srećom tada nije bilo povrijeđen. Kako bi se smanjio rizik od sličnih nesreća u budućnosti, planiraju napraviti autonomni brod koji će koristiti motore sa starih bušotina. To će ovom brodu dronu omogućiti da drži svoj položaj unutar tri metra čak i u oluji. U osnovi se radi o morskoj rampi za slijetanje koja može biti dovoljno daleko od naseljenih mjesta.