<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Fabijus: Nisu se stekli uslovi za isporuku broda Rusiji

PARIZ

Nisu se stekli pravi uslovi za isporuku ratnog broda visoke tehnologije - nosača helikoptera, Rusiji zbog krize u Ukrajini, izjavio je danas francuski ministar spoljnjih poslova Loran Fabijus, dok Moskva vrši sve veći pritisak da joj se isporuči brod.

25. novembar 2014, 12:00

"Mi smatramo da nisu ispunjeni uslovi za isporuku iz razloga koji su danas očigledni", rekao je Fabijus za radio "Frans Inter".

Rusija je navodno upozorila Pariz na "ozbiljne" posljedice ako Francuska ne isporuči prvi od dva naručena nosača helioptera klase Mistral do kraja novembra, navodi AFP.

Međutim Fabijus nije htio da kaže kada tačno ističe rok, uz obrazloženje da je "to utvrđeno ugovorom".

"Na ruskoj strani postoji neprihvatljivo prisustvo na strani proruskih snaga, ali i na ukrajinskoj strani ima neprihvatljivih izjava", kazao je francuski šef diplomatije, misleći na deklarativnu želju Kijeva da uđe u NATO, prenosi AFP.

Prema prvobitnom ugovoru, sklopljenom 2011. godine, prvi od dva velika ratna broda - nosača helikoptera klase Mistral trebalo je da bude isporučen ranije ovog mjeseca.

Ali zbog krize u Ukrajini i naglog pogoršnja odnosa Zapada i Rusije, Francuska se našla pod velikim pritiskom saveznika, prevashodno SAD, zbog čega je u septembru donela odluku o odlaganju isporuke.