<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Aerozagađenje košta 189 milijardi evra

BRISEL

Zagađenje vazduha, uglavnom od elektrana koje koriste ugalj, koštalo je društvo 189 milijardi evra u 2012. godini, što je jednako društvenom proizvodu Finske, saopštila je danas Evropska agencija za okolinu /EEA/.

25. novembar 2014, 12:00

Ova agencija sastavlja izvještaje za zvaničnike EU, koji razmatraju prijedloge o pooštravanju zakona o kvalitetu vazduha, koje je prošle godine predstavila Evropska komisija.
EEA je analizirala uticaj aerozagađenja od industrije na zdravstvene troškove, izgubljene radne dane, štetu na objektima, smanjenje poljoprivrednih prihoda i ostale troškove.

Utvrđeno je da ti troškovi iznose najmanje 59 milijardi evra, a da su 2012. godine bili do 189 milijardi evra.

Ovaj veliki raspon je rezultat različitih načina računanja troškova i njihovog poređenja.

Od trideset najvećih postrojenja koja najviše doprinose aerozagađenju, 26 su elektrane, uglanom one koje koriste ugalj u Njemačkoj i istočnoj Evropi.

Nova Evropska komisija, čiji je mandat počeo u novembru, razmatra mogućnost da promijeni aktuelni prijedlog zakona za smanjenje aerozagađenja ili da ga potpuno odbaci, navodi se u dokumentu koji je Rojters dobio na uvid. U Komisiji kažu da odluka još nije donesena.