<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Papa Franjo stigao u Strasbourg

Govor u evropskim institucijama

Papa Franjo stigao je u Strasbourg, gdje će u utorak posjetiti evropske institucije, 26 godina nakon posljednje posjete jednog pape.

25. novembar 2014, 12:00

 Očekuje se da će poglavar 1,2 milijarde katolika iznijeti svoju viziju Evrope u dva govora koje će održati u Evropskom parlamentu i Vijeću Evrope.

Papina posjeta dolazi u vrijeme dok Evropa pokušava zaustaviti sukob u Ukrajini i suočava se s rekordnim priljevom imigranata i ekonomskom krizom koja ne jenjava.

"U svom govoru pred Evropskim parlamentom on će imati priliku obratiti se milionima građana koje predstavljaju naši zastupnici", rekao je predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz.

Tokom kratkog, četverosatnog posjeta Svetog Oca nisu predviđene vjerske aktivnosti. Papa ovom prigodom neće posjetiti čuvenu strasburšku katedralu, koja sljedeće godine slavi hiljaditu godišnjicu od početka gradnje.

Umjesto toga, vjernici će moći na velikom ekranu postavljenom ispred katedrale pratiti Papine govore. Vatikan je najavio da će papa Franjo sljedeće godine posjetiti Francusku.

U Strasbourgu su uvedene jake mjere sigurnosti i očekuje se da će dvije evropske institucije biti potpuno zatvorene za vrijeme njegovog posjeta.

Jedini prijašnji papinski posjet tim dvjema evropskim institucijama u Strasbourgu bio je onaj Ivana Pavla II 1988.

Papi Franji ovo je peto putovanje izvan Italije u pontifikatu. Dosad je putovao u Brazil, Svetu Zemlju i Južnu Koreju, a prva evropska destinacija bila mu je Albanija, koju je posjetio u rujnu. Krajem ove sedmice trebao bi posjetiti Tursku.