<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ekonomija: 10 ekstremnih predviđanja za 2015.

Predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi će vjerovatno otići sa te funkcije i vratiti se u Italiju kako bi pokrenuo reforme u idućoj godini.

22. decembar 2014, 12:00

To je jedna od prognoza danske Sakso banke na najnovijoj listi "10 ekstremnih predviđanja za 2015", koja bi prema analitičarima te internet banke mogla da se dogode u slejdećoj godini.

Na listu su i izlazak Britanije iz sastava Evropske unije nakon pobejde britanske Partije nezavisnosti na opštim izborima, pucanje britanskog sektora nekretnina, ali i erupcija islandskog vulkana Bardarbunga.

Prema ocjenama glavnog ekonomiste Sakso banke, Stina DŽejkobsena, naredna godina će biti teška, ali potencijalno i godina u kojoj će ključni pokazatelji biti na minimumu.

"Inflacija je pala na najniži nivo u posljednji nekoliko decenija, kamatne stope takodje, dok su cijene energenata znatno niže. Manjak volatilnosti u podacima i u tržišnim aktivama pružio je investitorima lažan osjećaj sigurnosti i to bi moglo uzrokovati veće probleme u 2015. godini", navodi DŽejkobsen.

Prvo mjesto na Saksovoj listi ekstremnih predviđanja za narednu godinu zauzelo je pucanje sektora nekretnina u Britaniji, budući da taj sektor, prema ocjenama analitičarima ove banke, već gubi na zamajcu, naročito u Londonu.

Sakso banka dalje predviđa da će inflacija u Japanu skočiti na pet odsto, dok će kineski juan devalvirati za 20 odsto.

Prognozirajući mogući odlazak Marija Dragija iz ECB, Sakso banka napominje da se u toj finansijskoj instituciji vodi "rat" zbog mogućeg kvantitativnog labavljenja, čemu se protivi Njemačka.

Dragi bi se iz "tople stolice ECB" mogao vratiti u Italiju, kako bi ga naslijedio guverner Bundesbanke Jens Vajdman, koji bi mogao budno da nadzire program kvantitativnog ublažavanja, i tako umiri njemačke političare, prije svega kroz javno kontrolisanje rizika koji iz tog programa proizilaze.

Mogućim Dragijevim napuštanjem funkcije predsjednika ECB bave se i britanski Gardijan, i njemački Velt i Cajt.

Gardijan podsjeća da sukob u ECB-u zbog kvantitativnog popuštanja dolazi u osetljivom trenutku, jer italijanska štampa navodi da će Dragi možda uskoro doći kući, kako bi preuzeo rukovođenje Italijom, budući da se 89-godišnji predsjednik Đorđo Napolitano priprema da odstupi.

Dragi, piše ovaj list, ima i hitnih porodičnih razloga da se vrati u Rim, a jedva prikriva svoju iritaciju sukobima koje ima u Frankfurtu.

Prema pisanju listova Cajt i Velt, sukob u ECB-u je toliki da su tri od šest članova Izvršnog odbora te finansijske institucije odbili da potpišu Dragijevu posljednju izjavu.