<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Moguće smanjenje naftne proizvodnje u Rusiji

MOSKVA

Rusko Ministarstvo energetike razmotriće smanjenje naftne proizvodnje kao rezultat aktuelnih ekonomskih teškoća, rekao je ministar energetike Aleksandar Novak listu "Komersant".

22. decembar 2014, 12:00

"Očekuje se da će naredne godine naftna proizvodnja dostići 525 miliona tona. Generalno, Ministarstvo ne odbacuje rizik da se u aktuelnoj ekonomskoj situaciji može smanjiti proizvodnja", rekao je Novak.

Prema njegovim riječima, biće manja proizvodnja na velikom broju naftnih polja, a povećanje se očekuje na poljima Prirazlomnoje, Imilroskoje, Trebs i Titov.

Govoreći o sankcijama Zapada, Novak je rekao da "sada, kada neki strani partneri napuštaju ruske projekte protiv svoje volje zbog sankcija, moramo da rješavamo dva problema istovremeno - tražiti nove partnere za eksploataciju polja i izmjenu tehnologije".

On je rekao da su kineske i indijske kompanije pokazale veliko interesovanje za saradnju na ruskim naftnim poljima, ističući da "su kompanije iz naših zemalja beć uključene u pregovore u tom smislu".

"Što se tiče tehnologije, identifikovane su oblasti prioriteta za zamjenu uvoza", rekao je on, prenosi "Sputnjik".

Sankcije Zapada protiv Rusije posebno ciljaju sektor energetike, ograničavajući izvoz tehnologije za eksploataciju nafte iz dubokih voda, sa Arktika te nafte iz škriljca.