<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Iz studentskih klupa u rezervisanu fotelju

U novom sazivu Narodne skupštine Republike Srpske sjedi desetak poslanika starosti od 24 do 25 godina, a za neke od njih politika je prvi posao u životu.

22. decembar 2014, 12:00

U toj kategoriji prednjače poslanici sa istoka Srpske, poput Miroslava Brčakala, člana predsjedništva PDP. Rođen je 1981, diplomirao ekonomiju, a dosad je radio samo kao predsjednik SO Pale, piše "Euro Blic" i navodi da da na toj funkciji nije završio čak ni pripravnički staž.


Marinko Božović iz Istočne Ilidže jednu političku funkciju takođe je zamijenio drugom - poslanik je postao iz klupe SDS u Istočnoj Ilidži. Kratko je radio kao vođa filijale jednog osiguravajućeg društva, ali je naveo da odavno nema zaposlenje.

Mada su u vrhu SNSD bili nezadovoljni učinkom "mladih lavova" u prošlom sazivu NSRS, oni su im se ipak ponovili u oktobru. Jedan od njih je Marko Vidaković iz Istočnog Sarajeva, čovjek od povjerenja Nebojše Radmanovića. Iako ima tek 31 godinu, već je nanizao nekoliko političkih funkcija, ali nijedno radno mjesto izvan toga: odbornik u SO, savjetnik za ekonomska pitanja Radmanovića, a potom i šef njegovog kabineta, pred kraj mandata u Sarajevu.

Svi će da slušaju

Profesor na FPN Banjaluka Radomir Nešković smatra da nema suštinske razlikeu tome da li su poslanici mlađi ili stari, "jer će svi da budu glasačka mašina svoje stranke, odnosno partijskog šefa". "Još jedan problem je to što je poslanicima dozvoljeno da budu profesionalni. To je legalizacija političke korupcije, u kojoj sami sebi određuju platu i privilegije, niko ne želi da se vrati u struku nakon isteka mandata, već želi makar još jedan. Na primjer, tako država gubi dobre ljekare, a dobija loše političare", kaže Nešković za "Euro Blic".

 NSRS braniće i Davor Šešić, rođen 1985. Po svemu sudeći, ni on još nije zaradio ni marki izvan politike: na poslaničku funkciju došao je kao odbornik SDS u Skupštini Banjaluke, a u biografiji na Fejsbuku naveo je da, osim toga, radi samo u jednoj advokatskoj kancelariji, i to kao volonter-pripravnik.

"Svoj politički angažman usmjeravam ka poboljšanju stanja u RS kako mladi ne bi odlazili u inostranstvo. Mislim da se to može postići isključivo aktivnim učešćem mladih u politici, jer jedino oni mogu svojim idejama, entuzijazmom i snagom da donesu dugo očekivane promjene", naveo je Šešić.

Gotovo identičnu biografiju ima i njegov partijski kolega u NSRS iz Bijeljine Igor Ostojić, inače predsjednik podmlatka SDS. Četiri godine je stariji od Šešića, ali je i on zvanično zarađivao samo na budžetu. Tek što je završio pravni fakultet 2006, samo je od januara do aprila radio kao volonter u advokatskoj kancelariji u Bijeljini, da bi već u maju postao pripravnik u Administrativnoj službi Bijeljina, gdje je napredovao od samostalnog stručnog saradnika za upravljanje ljudskim resursima do šefa Odsjeka za ljudske resurse, gdje još radi.

Najmlađi poslanik u NSRS je Prijedorčanka Ivana Lovrić (24) iz koalicije "Domovina". Poslanik SRS Neda Petrić ima 31 godinu. Obje su u NSRS ušle preko kompezacionih poslaničkih mandata.