<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Oduševiće vas šta je uveo YouTube

Čuveni Flash Player odlazi u penziju, a popularni sajt će od sada koristiti HTML5 tehnologiju. U nastavku pročitajte šta to zapravo znači

29. januar 2015, 12:00

Adobe Flash Player polako ali sigurno odlazi u penziju. Naime, YouTube je koristio pomenuti program kao standardni način za puštanje video snimaka, međutim, kompanija je odlučila da nakon dugog niza godina pređe na HTML5 tehnologiju.

HTML5 će od sada biti video standard u Chrome, Internet Explorer 11, Safari 8 i beta verziji Firefox internet pretraživača. Inženjer YouTube-a, Ričard Lajder, izjavio je kako je došlo vreme da se pređe na HTML 5, jer sve više pametnih televizora i drugih “streaming” uređaja koristi ovu tehnologiju, pa benefiti prevazilaze samo internet pretraživače.

YouTube je godinama u nazad eksperimentisao sa HTML5 tehnologijom. Lajder je izjavio da je prihvatanje Adaptive Birtrate (ABR) od strane HTML5 tehnologije ključni razlog zbog kojeg je došlo do promene.

ABR je omogućio da sajt automatski menja rezoluciju videa u zavisnosti od brzine interneta korisnika. Ovo je smanjilo “baferovanje” za čak 50 odsto na globalnom nivou. Tehnologija takođe omogućava strimovanje sadržaja na Xbox One i PlayStation 4 uživo, kao i korišćenje drugih “streaming” uređaja poput Chromecasta.

Još jedna bitna prednost HTML5 je to što podržava VP9 kodek, koji omogućava veći kvalitet sadržaja sa smanjenim “bandwidthom” za čak 35 odsto.

Sama kompanija Adobe koja stoji iza Flash Player-a, već nekoliko godina pokušava da prekine sa radom na njemu, jer je i sama priznala da je HTML5 budućnost.