<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Četiri modela za otplatu kredita u švajcarskim francima

BEOGRAD

Narodna banka Srbije /NBS/ donijela je odluku koja previđa četiri modela za olakšavanje građanima otplate kredita u švajcarskim francima, kao i zaštite korisnika kredita od banaka koje jednostrano podižu kamatne marže.

25. februar 2015, 12:00

Prema ovoj odluci, banke su dužne da višak naplaćen po osnovu jednostranih povećanja promjenjivih neodredivih elemenata kamatne stope uračunaju u prijevremenu otplatu kredita, saopšteno je iz NBS.

Korisnicima kredita u švajcarskim francima banke će biti dužne da, najkasnije 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke, ponude četiri modela zaključenja aneksa ugovora, kojima bi bili izmijenjeni uslovi otplate kredita, uz zadržavanje postojećih instrumenata obezbjeđenja.

Banke su dužne da korisnicima ponude četiri modela, od kojih je prvi konverzija kredita u švajcarskim francima u kredit u evrima po kursu povoljnijem za pet odsto, uz kamatnu stopu za evre i dodatnu mogućnost produženja roka otplate kredita najduže za pet godina.

Drugi model je konverzija kredita u švajcarskim francima u kredit u evrima, uz snižavanje kamatne stope za evre na godišnjem nivou za jedan odsto, pri čemu ne mora biti niža od tri odsto, uz dodatnu mogućnost produženja roka otplate kredita najduže za pet godina.

Treći model je da kredit ostane indeksiran u švajcarskim francima, ali se kamatna stopa na godišnjem nivou snižava za jedan odsto, pri čemu ne mora biti niža od tri odsto, uz dodatnu mogućnost produženja roka otplate kredita najduže za pet godina.

Četvrti model je da kredit ostane indeksiran u švajcarskim francima, ali se iznos mjesečne rate u francima snižava za 20 odsto ugovorenog iznosa u periodu od 36 mjeseci od dana zaključenja aneksa ugovora, a ukupan iznos za koji su mjesečni anuiteti umanjeni otplaćuje se u 12 jednakih mjesečnih rata nakon isteka prvobitnog roka dospijeća kredita.

Na potraživanja čija bi naplata bila odgođena u skladu sa ovim modelom banka ne bi obračunavala niti naplaćivala kamatu.

Banke neće moći da ponude konverziju pod uslovima koji su nepovoljniji u odnosu na one koje su u toj banci važili 31. decembra 2014, kao ni da naplate naknadu za ove mjere ili troškove za njihovo porovođenje.

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku".