<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

U braku su proveli 67 godina, umrli su držeći se za ruke

Flojd (90) i Violet Hartvig (89) poznavali su se od djetinjstva i gotovo cijeli život su proveli zajedno, sve do zadnje minute.

28. februar 2015, 12:00

U braku su bili 67 godina, a umrli su u svom domu u razmaku od pet sati. Flojd je umro prvi, držeći Violet za ruku, ispričala je njihova kćer Dona za The Fresno Bee.

Hartvigovi su imali troje djece, Donu, Keneta i Karol, živjeli su na farmi u Estonu, a sve do mjesec dana prije svoje smrti živjeli su samostalno. Vjenčali su se 1947. dok je Flojd bio na dopustu iz američke mornarice nakon drugog Svjetskog rata. Dok je dvije godine izbivao od kuće jedno drugome poslali su 131 pismo.

Život i rad na farmi učvrstio je njihovu vezu, kaže Dona, a ni teška bolest ih nije udaljila.

Flojd je bolovao od raka crijeva i mjehura, a Violet je imala demenciju i preživjela je nekoliko moždanih udara. Iako je sam bio u teškom stanju pred kraj života, Donin otac brinuo se samo za svoju suprugu.

"Govorio bi doktoru 'Ja sam ok, ali želim da nju 'popravite'",  rekla je Dona i istaknula da je Flojd to rekao kada mu je ljekar rekao da ima još dvije sedmice života jer mu bubrezi otkazuju.

S obzirom na to da im se oboma zdravlje jako pogoršalo djeca Hartvigovih odlučili su ih poslati u hospicij, ali nisu tamo dugo ostali.

Htjeli su umrijeti zajedno, u svojoj kući. Zato su ih vratili i smjestili ih u bolničke krevete jedno pored drugog kako bi bili što bliže.

Flojd je umro 11. februara držeći Violet za ruku. Ona je umrla pet sati poslije, piše 24sata.hr.

"Osjećamo se blagoslovljeno jer je to tako i trebalo biti. To je jedini način na koji je moglo završiti", zaključila je Dona.