<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

TRENIRAJTE MOZAK Ovo su najbolje optičke iluzije (video)

Cio svijet je poludio zbog rasprave oko toga da li je haljina plavo-crna ili bijelo-zlatna. Pošto se ispostavilo da ne vidimo svi boje na isti način, podsjetite se nekih od najboljih optičkih iluzija zbog kojih ste sigurno bili u rebusu.

28. februar 2015, 12:00

Djevojka koja se vrti u krug

Dobro pogledajte djevojku i recite na koju stranu se vrti. Ako se vrti na lijevu, to znači da koristite više tu stranu mozga, a ako se po vama vrti na desnu, onda više upotrebljavate tu stranu mozga.

Najbolja iluzija 2014. godine


Ova iluzija proglašena je za najbolju 2014. godine. Krug u sredini ostaje iste veličine, ali ne djeluje tako, jer se krugovi oko njega pomjeraju.


Ljubičasti vrtlog


Ovo nije animacija, ovo je normalna slika, ali vama djeluje kao da se pomjera.

Utihnula iluzija


Posmatrajte bijelu tačku u centru dok se mijenjaju boje. Kada krug počinje da se vrti, djeluje kao su tačke prestale da mijenjaju boju, ali to nije tačno.

Iluzija sijenke

Koliko god čudno zvučalo, kocka A i kocka B su iste boje.

Slon


Koliko nogu ima ovaj slon?

Mekolou efekat

Posle 15 minuta posmatranja ove slike, mozak počinje da vidi suprotne boje od prikazanih kada nestanu linije. Ova iluzija je poznata kao Mekolou efekat.


Patka ili zec?

Čuvenu patka-zec iluziju osmislio je američki psiholog Džozef Džestrou, koji je hteo da dokaže da naš mozak ne može istovremeno da vidi obje slike. Ljudi obično prvo vide jednu životinju, a potom, kada im se kaže da je na slici još jedna životinja, vide i nju ali ponovo ne mogu da vide onu prvu.…