<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Rolling Stone preporuke: 10 serija koje morate gledati u 2015.

Od britanskih gangsterskih trilera do murjačkih drama o vukovima samotnjacima, ove serije morate čim prije uhvatiti

11. april 2015, 12:00

Priznajmo: trenutno živimo u doba pretjeranog izbora televizijskog programa. Sve se više imena pojavljuje u igri stvaranja izvornog sadržaja gotovo na tjednoj bazi (pretpostavljamo da će Google, Twitter i Buzzfeed uskoro objaviti vlastite mreže svaki čas), i broj serija i breme njihova održavanja rastu. Naravno, dobra je strana sve više prilika za kreativce da dobiju priliku stvoriti serije iz svojih snova, kao i za svakoga tko ima televizor, kablovsku pretplatu i/ili internetsku vezu da spomenute serije pogleda. Loša je strana to što zbog pretjerane količine materijala na dohvat ruke mnogo lakše propustimo neka zadivljujuća remek-djela maloga ekrana.

Dok imamo malo vremena prije nego li u travnju krene plimni val serija koje se ne propuštaju (nove sezone Louie, Game of Thrones, Orphan Black, Veep i posljednjih sedam epizoda Mad Men dolaze sve u istom mjesecu!), odbarali smo 10 serija koje biste trebali gledati, ako već niste. Neke od njih su već neko vrijeme s nama, neke su uvozne koje tek dolaze na ekrane van matičnih zemalja, a neke su sasvim friške. No, sve se trenutno prikazuju ili su dostupne za gutanje putem Netflixa, HBO Go, Amazona, itd. I, najvažnije, bilo da je riječ o ubojstvima u malim mjestima, policajcima u velikim gradovima, povijesnim spektaklima ili modernim studijama likova, svaka od njih zaslužuje vašu pozornost. Sretno gledanje!

'Babylon' (SundanceTV)

Izvršni producent Danny Boyle režirao je pilot ove britanske satire, koji započinje zavrzlamom koja uključuje agresivne policajce, čovjeka bez hlača i donjeg rublja i elektrošokiranog psa, a nakon toga se tek mrvicu opusti. Policijska uprava londonskog metroa regrutira PR facu (Brit Marling iz The East) koja se nađe u neobranom grožđu između urbanih napada snajperom, zatvorstkih pobuna i odmetnutih televizijskih kamermana koji testiraju njene vještine pregovaranja u krizi. Osim Boylea, i ostatak ekipe je jak: James Nesbitt iz The Missing igra zapovjednika pod pritiskom, a scenaristi Sam Bain i Jesse Armstrong obavili su sjajan posao na britcomovima Peep Show i The Thick of It. (Potonji je napisao i jezivu epizodu Black Mirror o snimanju sjećanja, "The Entire History of You.") Možda nije jednako jaka kao vrhunci navedenih serija, ali način na kojih sedam epizoda ove serije manevriraju između himbenosti u uredu, patosa radničke klase i istraživanja o tome kako je "transparentnost" tek umjetno stvorena fasada kako bi se studiozno pratio korak, svakako je vrijedna pažnje.

'Bosch' (Amazon Prime)

Zašto biste, pitate se, trebali pratiti ovu izvedbu detektivskog serijala romanopisca Michaela Connellyja, koja nalikuje na ostatke zlatne groznice antiheroja mračnjaka s kablovske kao i na svaku drugu policijsku seriju na CBS-u? Jedan je razlog, i to velik: Titus Welliver. Obožavatelji Deadwooda, Sons of Anarchy i Lost, kao i milijuna drugih serija, prepoznat će ovoga karakternog glumca kao jednog od najsigurnijih sporednih glumaca prošloga desetljeća; napokon u masnoj naslovnoj ulozi, razbijač s podočnjaci izvlači najviše iz uloge bez preglumljivanja. Dodaje zanimljivu boju i dubinu Hieronymousu Boschu (da, tako se zove), losanđeleskom policajcu u borbi s vlastitim demonima koji istražuje slučaj ubojstva sjeteta, a uz spori tempo, imate osjećaj da poznati materijal dobiva svježu novu boju. A za ljubitelje The Wire: Jaime Hector i Lance Reddick, tj. Marlo Stanfield i Cedric Daniels, pojavljuju se u ulogama Boschevog partnera, odnosno šefa.

'Broadchurch' (BBC America)



Možda ste nešto načuli o ovom britanskom krimiću o istrazi ubojstva u malenom mjestu, budući da je bila velik hit i istinski fenomen u Ujedinjenom Kraljevstvu; možda ste čak i uhvatili pokoju epizodu mlake američke obrade Gracepoint, u kojoj bivša zvijezda serije Dr. Who David Tennant ponavlja svoju ulogu glavnoga detektiva na slučaju. (Ako je tako, iskreno vas žalimo.) No postoji šansa da većina vas nije vidjela izvornik, što je velika šteta. Kemija vatre i leda između Tennanta i njegove partnerice Olivije Colman je vrhunska, a druga sezona koja od istrage ubojstva postaje sudskom dramom ne može biti bolja.

'Fortitude' (Pivot)

Negdje na kablovskom ekvivalentu nekonvencionalnog čistilišta, ovaj krimić amješten an arktički krug isprva djeluje kao tek nešto više od zbroja sastavnih djelova: ozeble otkačenosti Života na sjeveru, ruralnog nadrealizma Twin Peaksa, i snježnog noira Farga. I to prije nego neprilagođeni detektiv kojega igra Stanley Tucci krene istraživati ubojstvo i otkrije da malo mjesto ima svoje tajne, što će vas podsjetiti na svaku treću seriju koju ste ikada pratili. No stanite! Što ovoj britanskoj seriji nedostaje u originalnosti, ona nadoknađuje atmosferom, a novitet smještanja istrage u zemlju nordijeske svjetlosti dodaje intrigantnu dozu regionalne divljine proizvodu. Poput nekoliko serija na ovoj listi, Fortitude vas neće oduševiti nečime što još nikada niste vidjeli; više se bavi boljim razrađivanjem tropa vlastitoga žanra, što bi trebalo biti dovoljno da privuče gledatelje.

'Man Seeking Woman' (FXX)


Teško je vratiti se spojevima nakon što ste godinama bili u vezi, no može biti i gore. Pitajte junaka ove FXX-ove komedije Josha Greenberga (stalni suradnik Apatowa, Jay Baruchel): mogli biste biti prisiljeni upoznati popularnog novog momka vaše bivše, koji je Adolf Hitler, ili doživjeti poniženje gubljenja penisa u noćnom klubu. Temeljena na zbirci kratkih priča humorista Simona Richa The Last Boyfriend on Earth, nadrealna priča o životu samca od dvadeset i nešto godina tipične scenarije romantičnih komedija baca u potpuno šašav svijet gdje su spojevi na slijepo sa doslovnim trolovima i bračne ceremonije u paklu ("Mrzim sudbonosna vjenčanja!") sasvim normalna stvar. Uza sve smiješne zalete mašte, ova serija govori o zacjeljivanju slomljenoga srca bolje od većine realističnih portreta utješnoga seksa i tuge ponovne samoće. A nekakvu već medalju zaslužuje i onaj kome je na pamet palo ulogu Joshevoga najboljeg prijatelja hipstera dodijeliti talk-show teroristu sa Adult Swima, Ericu Andréu.

'No, You Shut Up' (Fusion)



Nikad dosta smiješnih ljudi koji komentiraju događaje dana, zar ne? Komičar i veteran iz Mr. Show, Paul F. Tompkins izvodi vlastitu jedinstvenu verziju lažnih vijesti, gdje razglaba o vrućim temama sa paletom politički raznolikih lutaka (volimo konzervativnu kršćansku vjevericu Star Schlessinger i povučenoga libertarijanca, Bigfoota), usput provlačeći i slavne goste. Format i lažna iskrenost domaćina poznati su gledateljima noćnoga programa, no NYSU nije toliko parodija uštoglenih televizijskih lica koliko promicanje Tompkinsove vlastite vrste apsurda. Ako ste ikada željeli vidjeti kako Felicia Day čita Uliksa dok je gađaju slijezovim kolačićima ili kako grupa hrenovki komentira nevolje Billa Cosbyja, ovo je lažna CNN-ova emisija za vas.

'Outlander' (Starz)

Naravno, ova Starzova fantasy serija ponekad djeluje kao da je naslovnica nekog povijesnog ljubića oživjela ili kao renesanski sajam sa velikim budžetom. No producent Battlestar Galactice Ron D. Moore je od adaptacije popularnih romana Diane Gabaldon o putovanju kroz vrijeme polako, ali sigurno stvorio tihi kultni hit, a osobno nam je bolji i od Helix, Mooreove varijante The Thing u kojoj znanost podivlja, koja se vrti na Syfy. Bolničarka britanske vojske Claire Randall (odlična Caitronia Balfe!) nakon Drugog svjetskog rata ponovno se nalazi sa svojim mužem akademcem, te putuje u Škotsku da raspiri brak. Nakon svjedočenja poganskom ritualu, otkriva da je tajanstveno iz 1940-ih prebačena u sredinu 1700-tih, usred rata pobunjenika i crvenih mundira — i u snažne ruke najfotogeničnijeg gorštaka na svijetu. (Sa tom pravokutnom vilicom, Sam Heughan izgleda kao da je Superman iz stripa oživio.) Televizijska kiltsploitacija naveliko, s nasiljem, napetim grudima, šaptanjem konjima, napuhnutim košuljama i intrigama s teškim naglaskom. Prodano!

'Peaky Blinders' (Netflix)

Zamislite Boardwalk Empire smješten u Englansku i isfuran kao pravi šund umjesto prestižne televizije, i bit ćete blizu povijesnoj gangsterskoj drami Stevena Knighta — polukrvavom zadovoljstvu više u stilu B filma nego blockbustera. Temeljana na priči o zloglasnoj istoimenoj bandi, ova BBC-jeva kriminalistička serija prati zmijolikog šefa Toma Shelbyja (Cillian Murphy iz Batman Begins) kako utvrđuje poziciju u podzemlju Birminghama za vrijeme 1920-ih. Banditi u savršeno iskrojenim vintage odijelima sudjeluju u krvavim tučnjavama dok anakronistični garage rock udara u soundtracku; ova serija će vas naučiti o PTSP-u nakon Prvog svjetskog rata koliko i o načinima skrivanja žileta u kačkete. Dođete li do druge sezone, dočekat će vas lumberseksualizirani Tom Hardy koji priča o zabijanju čavala u ljudke noseve. To je zabava, ljudi!

'The Returned' (SundanceTV)



Iako A&E emitira američki remake ove nagrađivane francuske serije — a i dosta je dobra obrada, kako s tim stvari već stoje — predlažemo vam da ipak pogledate izvornik. U gradić se odjednom počnu vraćati pokojni stanovnici neobjašnjivo vraćeni u život. Neki su mrtvi već godinama, drugi desetljećima; nisu duhovi, a niti ne žele jesti mozgove. Ovi "povratnici" jednostavno se žele vratiti svojim starim životima, što stvara probleme njihovim voljenima koji su ih oplakali i nastavili sa životom, i čija je patnja postala velikim djelom njihova identiteta nakon gubitka. Ovo je egzistencijalni horor na malim ekranima, osjećajan i jeziv, uvelike potpomognut Mogwaijevom glazbom i izvedbom Swanna Nambotina u ulozi klinca praznih očiju koji se vratio iz mrtvih.

'Togetherness' (HBO)


Želite se prvoklasno prežderati nekom serijom? Nakon što je prva sezona izvanredne dramedije Marka i Jaya Duplassa završila s prikazivanjem (i još k tome sa vrlo neizvjesnim krajem), poželjet ćete odgledati svih osam epizoda u jednom sjedenju. Iako su braća poznatija kao glumci — Mark glumi u FX-ovoj The League; Jay glumi brata producenta u Amazonovome hitu Transparent — prisutni su na indie filmaškoj sceni već godinama, a ovaj pogled na agonije i ekstaze nesretno oženjenog para obiluje smiješnim i bolnim istinama po kojima su poznati. Svaka je izvedba izvrsna, iako su Amanda Peet i jedan od tvoraca Steve Zissis, u ulogama nezrele sestre, odnosno nezreloga najboljeg prijatelja, možda najbolje; dijalog djeluje poput prisluškivanja grupne terapije (na najbolji način). Unatoč prvotnom nabrijavanju publiciteta, ovaj dragulj od serije došao je i prošao bez glasa. Evo vam prilike da je ulovite.

Izvor  Rolling Stone