<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Otpadom ukrasi, Planetu spasi!

Povodom Dana planete Zemlje, organizovana je ekološka akcija za podizanje svijesti o problemu otpada.

26. mart 2015, 12:00

„Svakog dana oko nas je sve više otpada. Naravno, za to smo krivi mi sami. Živimo brzo, koristimo mnoge proizvode, koje nakon upotrebe samo nezainteresovano bacimo. A postoji mnogo načina da smanjimo otpad i da pomognemo našoj Planeti da ’ozdravi’“, kaže doc. dr Slobodanka Pavlović, sa Fakulteta za ekologiju Nezavisnog univerziteta Banja Luka.

Povodom međunarodnog Dana planete Zemlje, 22. aprila, Fakultet za ekologiju Nezavisnog univerziteta Banja Luka, u saradnji sa Nevladinom organizacijom EKOSFERA, organizovali su akciju pod nazivom „Otpadom ukrasi, planetu spasi“. U okviru akcije, održan je i konkurs za najbolje kreativne radove sa otpadom (plastikom, flašama, čepovima, starim novinskim papirom, konzervama, starim gumama, drvetom, starom odjećom i sličnim materijalom). Glavni cilj aktivnosti je edukacija djece, studenata, ali i uključivanje roditelja, školskog osoblja i šire društvene zajednice u problematiku zaštite životne sredine, reciklaže i separacije otpada.

Konkurs je bio namijenjen osnovcima od prvog do petog razreda, koji su se mogli prijavljivati grupno (kao razred) ili pojedinačno. Ukupno je prijavljeno 14 škola i jedna predškolska ustanova, vrtić „Kolibri“. Iako konkurs nije bio predviđen za predškolske ustanove, organizatori nisu htjeli odbiti nikoga ko je želio učestvovati.

Završna manifestacija i „veliko finale“ takmičenja održaće se u subotu 25.04.2015. godine u Domu omladine, od 10:00 do 15:00 sati.

Imajući u vidu da su učesnici konkursa djeca školskog uzrasta, nagrade za najbolje radove uključuju izlet u prirodu (nacionalni park Kozara), bicikle, rolere, trotinete, ulaznice za kino, ulaznice za bazen, ulaznice za kuglanje, table od pluta ili plastificirane table, komplet opreme za likovno (tempere, vodene bojice, plastelini, blokovi, hamer papiri), pakete opreme za fizičko i sl.

Cilj ove akcije je da se među najmlađom populacijom podigne svijest o tri ključna ekološka principa - smanjiti korišćenje, iskoristiti ponovo i reciklirati (formula 3R- Reduce, Reuse Recycle).

„Upravo djeca, kao predstavnici jedne nove generacije, treba da shvate da je planeta Zemlja naša zajednička kuća, o kojoj svi treba da brinemo. Prvi važan korak na ovom putu je objasniti djeci važnost  planete na kojoj živimo, važnost mnogobrojnih biljnih i životinjskih vrsta koje žive oko nas. Objasniti im zašto je dobro mijenjati loše navike u odnosu prema prirodi, jer djeca su ta koja mogu da nauče „pravila igre“ i da isprave greške odraslih“, kaže doc. dr Slobodanka Pavlović za Buku.

Kreativne radionice za djecu

Pored proglašenja pobjednika, na završnoj manifestaciji, 25.04.2015. godine u Domu omladine, biće održana i izložba radova, kao i ekološke radionice za posjetioce. Takođe, radionice će se održati i 04.04. i 18.04. u prostorijama Nezavisnog univerziteta Banja Luka. Sve radionice počinju od 10:00 časova, a učešćem u radionicama djeca će imati priliku da lako upamte osnovne ekološke principe kroz zabavu i igru.

„Na radionicama će osnovci imati priliku da se na kreativan način edukuju o očuvanju životne sredine i tako obilježe Dan planete Zemlje“, kaže doc. dr Pavlović.

U okviru teorijskog dijela, učesnici radionice će se upoznati sa osnovnim podacima vezanim za Dan planete Zemlje (od kada se obilježava, koji je osnovni cilj obilježavanja ovog dana i kroz koje aktivnosti), zatim će se kroz praktične primjere upoznati sa problemom stvaranja i odlaganja otpada, zagađenje vazduha, vode, zemljišta kao i mogućnosti prevencije i zaštite istih. U okviru prezentacije planirane su i kratke projekcije video materijala prilagođenih uzrastu učesnika radionice. Teorijski dio je zamišljen kao interaktivna forma, gdje će edukatori kroz kratka pitanja i odgovore, nakon svake obrađene teme, uključiti i učesnike radionice.

U okviru praktičnog dijela,predviđeno je da od sakupljenog otpada (rolni toalet papira i ubrusa, starih novina, plastičnih boca i sl.) učesnici radionice, uz pomoć edukatora, izrađuju predmete od upotrebne vrijednosti.

U akciju su uključeni i studenti svih fakulteta NUBL-a. Studenti Fakulteta lijepih umjetnosti će stvarati “umjetnost od otpada“, studenti Pedagoškog fakulteta će, pored studenata ekologije, voditi nekoliko radionica i spremiti mali igrokaz na ovu temu. Fakultet za ekologiju kao „nosilac“ ove akcije, pored radionica, uključio je studente u izradu eksponata od otpada kojima su dali novu namjenu. Njihovi radovi će biti predstavljeni u okviru izložbe i time pokazati da i otpad ima određenu materijalnu vrijednost.

Jedan od organizatora akcije, Udruženje Ekosfera nastalo je 2012. godine kao neprofitabilna, transparentna, nevladina organizacija građana okupljenih oko ideje očuvanja životne sredine.

„Udruženje ima i edukativnu ulogu, te smo se, u tom smislu, zajedno aktivno posvetili podizanju svijesti stanovništva organizovanjem ove i sličnih akcija“, kažu iz ovog udruženja.

O planovima za dalje, doc. dr Slobodanka Pavlović kaže da je „ovo tek početak“.

„Ovo je neka vrsta probe da vidimo koliko je naše društvo spremno da se uključi u ovaj vid mijenjanja svijesti i navika. Sama akcija nije nužno vezana za Dan planete Zemlje, tako da nakon Banjaluke planiramo da ovu akciju 'prenesemo' i na druge gradove u BiH, ali realizacija zavisi od finansija ili sponzora koji budu voljni da pomognu ovu akciju.“

Akciju „Otpadom ukrasi, planetu spasi“ podržali su KONZUM, Tvornica obuće Bema, Fond za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti, prevoznik Bakal Turing, Ecogroup, Multipleks Palas, Gradski olimpijski bazen, Odjeljenje za društvene djelatnosti grada i New York Bolling Centar.

Organizatori pozivaju sve koji žele da pomognu da im se jave na E – mail: [email protected] ili [email protected], kako bi nagradili što veći broj učesnika.

„Zajedno možemo promijeniti svijest a onda možda i svijet“, poručuju organizatori akcije.