<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Grčki ministar Varufakis razmišlja o ostavci?

ATINA

Samo dva mjeseca od kako je postao grčki ministar finansija, Janis Varufakis razmatra mogućnost da podnese ostavku, piše njemački "Bild".

27. mart 2015, 12:00

Pod naslovom "Hoće li grčki ministar spasiti sebe", aludirajući na mjere štednje koje grčka vlada treba da donese, Bild tvrdi da ima informacije o mogućoj ostavci Janisa Varufakisa.

Izvor iz grčke vlade rekao je da je samo pitanje vremena kada će Varufakis da ode, prenosi portal "Lokal".

"Ostavka ministra finansija je činjenica. To će svakako olakšati i odnose sa Evropskom unijom, a naročito Njemačkom", rekao je neimenovani izvor za "Bild".

Varufakis je na mjesto ministra finansija postavljen u januaru. Vodio je pregovore o otplati grčkog duga sa Evropskom unijom i ostalim finansijskim liderima.

Odnosi sa Njemačkom, koja je ključni zajmodavac u EU, zaoštreni su u posljednjih nekoliko nedjelja. Izgleda da je i odnos između Varufakisa i njegovog njemačkog kolege Volfganga Šojblea znatno pogoršan.

Tokom fotografisanja sa pristalicama jedan od njih poručio je ministru da "samo nastavi tako".

"Nemojte me podržavati samo sada. Podržite me kada dođe do raskola", odgovorio je ministar, što je izazvalo mnoge spekulacije.

"Bild" tvrdi da se na Varufakisa u Atini već gleda "kao na zlo", ističući da su njemački bijes zbog njegovog srednjeg prsta i njegovo arogantno ponašanje u Briselu poremetili i odnos sa premijerom Aleksisom Ciprasom.

Desničarski tabloid već dugo pokušava da diskredituje grčkog ministra finansija, nazivajući ga "ministrom lažovom", jer je negirao da je pokazao srednji prst dok je govorio o Njemačkoj, prenosiRTS.

Varufakis tvrdi da je video montiran, što je kasnije i priznao voditelj satirične emisije na njemačkoj televiziji.

"Bild" se takođe snažno protivi grčkoj ljevičarskoj vladi. U februaru je poveo kampanju da se obustavi dalja finansijska podrška za ekonomski opstanak Grčke.