<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Učenici tekstilnih zanimanja u BiH nemaju problem da nađu posao

Deficitarna zanimanja

Pedagogica Srednje škole za tekstil, kožu i dizajn iz Sarajeva Almedina Pašić-Muratović objašnjava kako je ova škola jedina u BiH koja nudi kompletno obrazovanje iz kožarske i tekstilne struke.

20. april 2015, 12:00

Osim toga, kaže, škola nudi dva stepena obrazovanja: trogodišnji i četverogodišnji stepen, pa učenici mogu nastaviti školovanje na univerzitetima u BiH i inostranstvu.


- Tekstilna i kožarska zanimanja su deficitarna u Bosni i Hercegovini. Obzirom da naša škola osposobljava prave stručnjake iz tekstilne i kožarske struke, naši učenici nemaju problema da pronađu posao – kaže Pašić-Muratović, dodajući da neki od njihovih učenika danas rade u najrenomiranijim kompanijima u BiH ali i inostranstvu, a neki od njih imaju i vlastite kompanije.

U Srednjoj školi za tekstil, kožu i dizajn učenici se mogu edukovati za tekstilne dizajnere, modne konstruktore, tehničare mehaničkog smjera, hemijskog smjera, konfekcionare, ali i u neki od devet zanata iz oblasti tekstila i kože.

To su, između ostalog, zanati za obućare, hemijske čistaće, krojače, tkače i drugi zanati.

Učenici tokom trogodišnjeg ili četverogodišnjeg obrazovanja iz ove škole rade praksu u nekim od najpoznatijih svjetskih kompanija za tekstil, kožu i obuću poput Alpine. Također, sami rade kreacije koje se često mogu vidjeti na modnim izložbama.

- Pogrešno je da roditelji djecu ne žele usmjeravati ka ovim zanimanjima. Radi se o vrlo finim i vrlo profitabilnim zanimanjima – kaže Pašić-Muratović.

Ova škole bit će otvorena za prezentaciju svim devetim razredima osnovnih škola 28. aprila, a učenicima će ponuditi da školovanje nastave na jednom od njihovih smjerova. Ove godine primat će oko 120 učenika, piše Patria.