<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Zoran Milanović u Jasenovcu: NDH nije bila država hrvatskoga naroda

Na 70. obljetnicu proboja logoraša iz ustaškog koncentracijskog logora, koja se dogodila u noći sa 21. na 22. aprila 1945. godine, održana je svečana komemoracija na kojoj su nazočili visoki državni predstavnici. Ispod jasenovačkog Kamenog cvijeta poručeno je kako se žrtve fašizma ne smiju nikada zaboraviti i kako se u Hrvatskoj neće dopustiti revizija povijesti koja bi umanjila postignuća antifašizma

26. april 2015, 12:00

 Uz premijera Zorana Milanovića i predsjednika Sabora Josipa Leku, na komemoraciji je sudjelovalo četvero ministara iz Vlade, predstavnik srpske manjine u Saboru Milorad Pupovac, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, predstavnici Saveza antifašističkih boraca (SABA) i vjerskih zajednica; katoličke, pravoslavne, židovske i islamske.

Oko Kamenog cvijeta, skulpture Bogdana Bogdanovića okupilo se dana oko 700 posjetitelja, uključujući i mali broj do danas preživjelih zatočenika u logoru Jasenovac.

Premijer Zoran Milanović, koji po peti put sudjeluje na jasenovačkoj komemoraciji, na početku svog govora pročitao je uvodni dio Ustava Republike Hrvatske u kojem, između ostaloga, piše kako je suvremena Hrvatska nastala na zasadama ZAVNOH-a iz Drugog svjetskog rata, a nasuprot tadašnjoj NDH koja je samoproglašena 1941. godine.

„Ako ovo nije jasno svakom Hrvatu i svakom građaninu Hrvatske, svakom političaru, onda neka se, molim lijepo, demokratskim sredstvima izvoli zalagati za nijekanje ovoga i promjenu Hrvatskog ustava i za unošenje u Ustav 'Nezavisne Države Hrvatske'. Ali, takvog junaka ja još čuo nisam i čekam da izađe“, poručio je Milanović.

Rekao je kako je za njega u Drugom svjetskom ratu postojala samo jedna hrvatska vojska, a to su bili hrvatski partizani.

Podsjetio je Milanović i na ubojstva nakon Bleiburga gdje je „šačica razbojnika i ratnih zločinaca za sobom povela tisuće i tisuće mladih ljudi u uniformama, uglavnom muškarce koji su bez suđenja, na Bleiburgu, ubijeni“.

„Od toga nitko ne treba okretati glavu i o tome treba otvoreno govoriti. Međutim, Bleiburg je mjesto žala i komemoracije propasti 'Nezavisne Države Hrvatske', države koja nije bila država hrvatskoga naroda i protiv koje je sa srpskim narodom ustao, jer nije mogao trpjeti nepravdu“, kazao je u svom govoru Milanović.

„Živio hrvatski antifašizam, živjela moderna i humana Hrvatska!“, zaključio je premijer uz glasno odobravanje iz publike.

Saborski zastupnik srpske manjine Milorad Pupovac je ukazao kako se danas u Hrvatskoj nedovoljno osuđuju navijački i drugi društveni ispadi sa elementima fašizma, te ocijenio kako je muzejski prostor Spomen-područja Jasenovac premali.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović danas nije nazočila na komemoraciji, no kao njen izaslanik prisustvovao je Branko Lustig, režiser i preživjeli logoraš iz Aushwitza. Predsjednica je Jasenovac posjetila na sam datum proboja logoraša, 22. aprila.

Ispod skulpture Kameni cvijet Bogdana Bogdanovića na kraju ceremonije izaslanstva i gosti položili su vijenci u spomen na sve žrtve ustaškog logora koji je djelovao od augusta 1941. do aprila 1945. i u kojem je, prema evidenciji, stradalo preko 80.000 Židova, Srba, Roma, ali i Hrvata koji su se protivili ustaškom režimu