<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Makintoš: Šešelj liječen po međunarodnim standardima

BEOGRAD

Haški tribunal odbacio je ponovljene optužbe ljekarskog tima predsjednika SRS-a Vojislava Šešelja da je Šešelj u sudskom pritvoru u Ševeningenu neadekvatno i nepravovremeno liječen od tumora.

27. april 2015, 12:00

Zamjenik sudskog sekretara Kejt Makintoš ocijenila je u internom dopisu sudijama i predsjedniku Tribunala, pozivajući se na nalaz dvojice nezavisnih eksperata iz Holandije i Belgije, da je liječenje lidera radikala bilo "potpuno u skladu sa nacionalnim i međunarodnim uputstvima", prenose beogradski mediji.

"Spoljna revizija Šešeljevog liječenja, koju je Tribunal naručio nakon optužbi njegovog ljekarskog tima predvođenog Milovanom Bojićem, pokazala je da je Šešelj dobio primjerenu medicinsku njegu u pritvoru Tribunala i da primjedbe srpskih ljekara nisu zasnovane na informacijama iz istorije bolesti koja im je bila stavljena na uvid", navedeno je u dopisu.

Makintošova je naglasila da je Bojićev tim primjedbe na nekorektnost liječenja iznio prije nego što je imao uvid u kompletan Šešeljev medicinski dosije, te da ni pet mjeseci nakon toga nije sudu uputio nikakve preporuke o poboljšanju terapije, iako je na to bio obavezan prema pravilima Tribunala.

"I holandski i belgijski onkolog koje je Tribunal angažovao potvrdili su, nezavisno jedan od drugog, da su dijagnostički testovi bili primjereni i pravovremeni", istakla je Makintošova i dodala da su, nakon što je Šešelj odbio terapiju, ljekari u pritvoru ispravno odlučili da "kombinuju pomno posmatranje sa dodatnim dijagnostičkim testovima".

Zamjenik sekretara Tribunala zaključila je da je "zadovoljna što je Šešelj u pritvoru primio visokokvalitetnu medicinsku njegu i da će istu takvu njegu Šešelj nastaviti da prima ako se vrati u pritvor".

Lider SRS-a Vojislav Šešelj je 12. novembra prošle godine, odlukom Raspravnog vijeća, pušten na privremenu slobodu radi liječenja u Srbiji.

Apelaciono vijeće je 30. marta, usvajajući žalbu Tužilaštva, naložilo prvostepenom vijeću da "smjesta" Šešelju naloži da se vrati u pritvor Tribunala zato što je, izjavom da se neće dobrovoljno vraćati u Hag, prekršio jedan od dva preduslova za boravak na privremenoj slobodi.

Budući da Raspravno vijeće to nije učinilo, Tužilaštvo je od Apelacionog vijeća prošle sedmice zatražilo da ga hitno primora da opozove Šešelja sa privremene slobode.

Apelaciono vijeće je Šešelju, krajem prošle nedjelje, dalo rok od tri dana da se izjasni o tom zahtjevu.

U pritvoru Tribunala, Šešelj je boravio od 24. februara 2003. godine kada se dobrovoljno predao, odmah pošto je protiv njega bila objavljena optužnica za zločine nad čovječnošću u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991. do 1993. godine.