<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Radnicima duguju i po tri plate

BANJALUKA

U metalskoj industriji i sektoru rudarstva u Republici Srpskoj (RS) oko 20 odsto radnika nije primilo tri do 20 plata - upozorio je danas predsjednik Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske Tane Peulić.

27. april 2015, 12:00

Istakao je da je to jedan od razloga za organizovanje sindikalne prvomajske protestne šetnje radnika u RS. 

Istovremeno, oko 50 odsto preduzeća u tim sektorima isplaćuje zagarantovanu zaradu, a nekoliko preduzeća ne izmiruje ni ostale obaveze na platu. 

''Oko 30 odsto je preduzeća u kojima se primaju plate u punim iznosima, kao što je EFT Stanari, gdje je prosječna neto plata 1.200 KM'', rekao je Peulić na pres-konferenciji.

Naglasio je da velikim poslovnim sistemima u RS ne smeta sadašnji Zakon o radu, već „malim firmama“ u kojim se isplaćuju zagarantovane plate ili kasni deset i više zarada. 

Predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić je takođe istakla problem primjene svih zakona, pa i sadašnjeg Zakona o radu jer kontrolni organi ne žele ili nisu dovoljno sposobni da kontrolišu primjenu tog zakona i kolektivnih ugovora. 

''Stoga za posljedicu imamo potkradanje RS, radnika, penzionog i fonda zdravstva, a bogaćenje pojedinaca'', ukazala je Mišić. 

Navela je da ispitivanje sindikata pokazuje i da se najaviše krše radnička prava oko isplate plata, doprinosa, te korištenja godišnjeg odmora, a u posljednje vrijeme javlja se intenzivnije i mobing.