<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Aleksandar Trifunović: A šta ćemo dan nakon odvajanja Republike Srpske?

Aleksandar Trifunović, urednik portala Buka gostovao je u programu Al Džazire Balkan povodom SNSD-ove deklaracije usvojene na Saboru ove partije održanom u subotu.

27. april 2015, 12:00

"Ja mislim da pitanje treba biti slijedeće, šta dan nakon odvajanja Republike Srpske, šta dan poslije referenduma?" rekao je Trifunović.

"Da mi vidimo koji su to scenariji koje zamišlja SNSD, kako zamišlja da to provede i koji su to slijedeći potezi. To će dati mogućnost jednoj široj raspravi o ideji koja se tiče prije svega građana Republike Srpske. SNSD ne predstavlja sve građane Republike Srpske, predstavlja četvrtinu ili manje od četvrtine, odnosno one koji su za njih glasali. Moramo da se prestanemo isćuđavati toj ideji, ona je više-manje svakodnevna. Mi treba da postavljamo pitanje: Šta dan nakon?"  kazao je Trifunović gostujući u programu Al Džazire Balkan.

Podsjetimo, u Deklaraciji usvojenoj na Saboru SNSD-a se predlaže da Narodna skupština Republike Srpske, kao najviši organ strane potpisnice svih aneksa Dejtonskog sporazuma, treba da donese odluke o samostalnosti Srpske kao načinu ostvarivanja njenog ustavnopravnog položaja u Dejtonskoj BiH.


“Pravo na samopredjeljenje pripada Republici Srpskoj ukoliko drugi budu istrajavali na kršenju Dejtonskog sporazuma. Ukoliko do kraja 2017. godine ne bude vidljivih procesa i mjerljivih rezultata uspostavljanja pozicija Republike Srpske u skladu sa Aneksom četiri Dejtonskog sporazuma, Narodna skupština Republike Srpske treba u toku 2018. godine da raspiše referendum o samostalnom statusu Republike Srpske” stoji u pomenutoj Deklaraciji.



Gostovanje urednika BUKE pogledajte na videu ispod