<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Prezentacijom filmova završen projekat o obnovi povjerenja

Projekat se realizovao od februara prošle godine u Kiseljaku, Busovači, Vitezu, Fojnici, Jajci, Bugojni i Gromiljaku.

24. maj 2015, 12:00

Prezentacijom jednominutnih filmova koja je održana prije nekoliko dana u Gormiljaku i Busovači/Bilalovcu završen je projekat “Obnova povjerenja među djecom, nastavnicima i roditeljima u podijeljenim školama Srednjobosanskog kantona/Kantona Središnja Bosna” koji je od februara prošle godine realizovan u Srednjebosanskom kantonu/Kantonu Središnja Bosna.

Prezentacija filmova koje su u potpunosti osmislila djeca održana je u osnovnim školama “Gromiljak” i “Kiseljak 1-Gromiljak” u Gromiljaku i u Brestovskom/Bilalovcu u osnovnim školama “Kiseljak 1” i “Brestovsko”.

Radionice sa nastavnicima



Projekat “Obnova povjerenja među djecom, nastavnicima i roditeljima u podijeljenim školama Srednjobosanskog kantona”  je  finansirala njemačka fondacija Schüler Helfen Leben i UNICEF BiH, a realizovala nevladina organizacija Genesis Project iz Banjaluke

Projekat se realizovao  od februara prošle godine u Kiseljaku, Busovači, Vitezu, Fojnici, Jajci, Bugojni i Gromiljaku.

Njegov osnovni cilj je stvaranje sigurnog okruženja u 16 osnovnih škola obuhvaćenih projektom kroz niz aktivnosti koje će doprinijeti jačanju informisanosti i vještina u područjima prevencije i mirnog rješenja sukoba, promociji raznolikosti i međukulturalnom razumijevanju, jačanju dječijih prava i socijalne inkuzije, te komunikacijskih vještina.

Radionice sa učenicima

S ciljem da se čuje i glas  učenika i niihovih ideja u okviru projekta održano je ukupno osam treninga jednominutnih filmova na kojima su djeca stekla  osnovna znanja o snimanju jednog kratkog filma – počevši od pisanja scenarija do montaže. Djeca koja su učestvovala u treninzima snimila su ukupno 83 filma.

Pored jednominutnih filmova, u okviru projekta sa učenicima osnovnih škola su se radile i interaktivne radionice vršnjačke edukacije, a radionice su se realizovale i sa roditeljima i nastavnicima obuhvaćenih škola.



Na ukupno 128 radionica s učenicima edukovano je 206 učenika – vršnjačkih edukatora, koji su potom svoja znanja prenijeli svojim vršnjacima, pa je ovim putem dodatno edukovano još 1554 učenika.

Sa nastavnicima je održano 120 radionica kontinuirane edukacije, a na njima je učestovovalo 107 nastavnika.

Završna prezentacija



Sa roditeljima je održan 61 sastanak, a njima je prisustvovalo 1520 roditelja.
Kao još jedan vid kreativne i interaktivne edukacije za učenike održane su i lutkarske predstave širom Srednjebosanskog kantona/Kantona Središnja Bosna. Ukupno 20 predstava pogledalo je 1632 djece.