<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Izetbegović jedini kandidat za predsjednika stranke koji ispunjava statutarne uslove

Na današnjoj sjednici Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) koja se održava u Sarajevu utvrđuju se konačne liste kandidata za predstojeći Kongres stranke koji će se održati, u utorak, 26. maja

23. maj 2015, 12:00

 Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) i kandidat za predsjednika stranke, kazao je da za sada on jedini ima kredibilnu podršku sa terena.

"Hoće li se to šta izmijeniti na Glavnom odboru vidjet ćemo. Bilo bi protustatutarno da izađe jedan kandidat, ali i tu stvar može riješiti Kongres. Vidjet ćemo šta je volja prisutnih na današnjem Glavnom odboru", istakao je Izetbegović.

Govoreći o jučerašnjem hapšenju Sejfudina Tokića u Banja Luci Izetbegović kaže da BiH mora biti zemlja u kojoj vlada zakon. 

"Svi smo za vladavinu zakona. Tokić ništa protuzakonito nije uradio. Ako je neko nešto uradio protuzakonito tu su oni koji su ga hapsili zato što je obilježavao dan na koji je BiH primljena u UN-u i zato što je istakao legalnu zastavu BiH", poručio je Izetbegović.

Predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac kazao je prije sjednice tog stranačkog tijela da su u toku pripreme za Kongres SDA koji će se održati 26. maja.

Prema njegovim riječima, utvrđuje se konačna lista kandidata za predsjednika stranke i kandidata za Glavni odbor kao i šira lista kandidata za zamjenika predsjednika i potpredsjednike stranke. Naime, konačnu listu kandidata za zamjenika predsjednika i potpredsjednike stranke predlaže novoizabrani predsjednik nakon što bude izabran na Kongresu.

Ističe da u ovom trenutku imaju samo jednog predloženog kandidata za predsjednika stranke. Genjac pojašnjava da je predložen Bakir Izetbegović jer ima statutom propisani broj nominacija od gotovo svih kantonalnih i regionalnih odbora i gotovo svih općinskih organizacija.

Međutim, prema njegovim riječima, imaju i Šemsudina Mehmedovića, kao evidentiranog kandidata od dvije općinske organizacije.