<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

10 savjeta za dobru fotografiju

Fotografija je jedan od najboljih načina da se uspomene sačuvaju. Danas svako ko posjeduje malo bolji telefon može svakodnevno praviti odlične fotografije bez ograničenja.

30. maj 2015, 12:00

Nekada su se fotografije čuvale u albumima, danas pretežno u folderima. Ali bez obzira na to, one su i dalje najbolje sredstvo da  uhvatite vrijeme koje je prošlo i sačuvate ga za sebe.

Kako bi napravili savršenu fotografiju, potrebno je da znate i savladate nekoliko trikova. Ovih 10 savjeta će vam sigurno pomoći u tome.

Savjet broj 1: Pravilo trećina

Zamislite da je slika podijeljena na devet jednakih dijelova. Pravilo trećina u fotografiji se odnosi na to da bi trebalo najznačajnije scene na fotografiji smjestiti na mjesto gdje se linije presijecaju ili duž linija. U gornju trećinu i lijevu trećinu fotografije smjestite objekat koji želite fotografisati. Nije preporučljivo da objekte smiještate u sredinu,  na dno ili sam vrh fotografije.

Savjet broj 2: Ugao gledanja

Prije nego što uslikate objekat ili osobu koju želite, razmotrite subjekat svoje fotografije iz više uglova.  Umjesto regularne perspektive u visini vaših očiju, pogledajte kako bi fotografija izgledala ako biste se spustili ili podigli na nešto više. Ovakve cake često vam mogu dati neobičan i dinamičan finalni proizvod.

Savjet broj 3: Fokus

Digitalni fotoaparati su automatski podešeni da fokusiraju centar kadra. Ukoliko je objekat koji vi želite da naglasite sa lijeve ili desne strane, u fokusu će ostati praznina. Prvo kadrirajte objekat pa pritisnite na pola okidač za slikanje. Držeći do pola okidač pomerite fokus na objekat koji želite da vam bude u fokusu i tek onda uslikajte.

Savjet broj 4: Balans

Vodite računa da, pored glavnog objekta, ne stoji još jedan objekat koji će biti od velikog značaja ili upadljiv, jer ćete u suprotnom skrenuti pažnju posmatraču sa onoga što ste željeli da vaša fotografija predstavlja.

Savjet broj 5: Kadar

Horizontalni kadar se preporučuje ukoliko slikate pejzaže, more ili druga široka polja, a vertikalni ako je tema vaše fotografije drvo, zgrada ili čovjek.

Savjet broj 6: Svjetlo