<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Zašto je ova obala toliko posebna?

Britanska Jurska obala stara je 180 miliona godina. Uprkos tome što dinosaurusi više ne lutaju njome, ovo mjesto dom je fascinantnih fosila i praistorijskih stenovitih formacija.

06. juli 2015, 12:00

Jurska obala prva je engleska prirodna cjelina koja se našla na UNESKO-voj listi svjetske baštine.


Proteže se na 152 kilometra, između istočnog Devona i istočnog Dorseta, a pre 155 miliona godina činila je dio tropskog jezera.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Čuvena “Vrata Derdl”, prirodni luk, formirala je morska erozija tokom nekoliko desetina miliona godina. Razlog što i danas uporno odolijeva dejstvu prirodnih sila je što je stijena načinjena od posebnog tipa krečnjaka koji je mnogo izdržljiviji od okolnih vrsta stijena. Ipak, ovaj zanimljiv dragulj neće zauvijek biti tu – baš kao što ga je more oblikovalo, isto tako će ga jednog dana ‘progutati’.

Oni koji odluče da posjete ovo mjesto naročito su oduševljeni plavičasto-zelenim nijansama vode. Zbog obilja krede koja ulazi u sastav okolnih stijena, more u blizini obale ima mliječno tirkiznu boju.

Za geologe, jedan od najfascinantnijih aspekata engleskog "Parka iz doba Jure" svakako su slojevi krečnjaka, stari 155 miliona godina. I stare i nove stene čine jednu zanimljivu i izuzetno specifičnu cjelinu - dok se stariji slojevi obično nalaze dole, a noviji gore, snažno pomjeranje tla izvrnulo je prije oko 100 miliona godina dublje slojeve na površinu zbog čega se danas brojni fosili (stari do 250 miliona godina), kao i stijene iz doba jure i trijasa, nalaze na površini.

Jedna od najistaknutijih dijelova obale je i zaliv Kimeridž, gdje se može vidjeti velika ‘staza’ od krečnjaka koji se nekada nalazio na dnu mora punog praistorijskih oblika života. 

Zahvaljujući tome što su stene nekada bile meki sediment morskog dna, danas je moguće videti kako obilje fosila morskih životinja tako i otiske stopala dinosaurusa.

Foto: Kim Freeman , digitalexpressKyle TaylorKosala BandaraLies Thru a Lens/Flickr.com