<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Evo zašto su Danci tako srećni na poslu

Posao je mnogim ljudima nužno zlo i ne uživaju radeći ga, dok su drugi u njemu pronašli svoje ispunjenje, ali i sreću. Nekima je pritisak, drugima veselje.

07. juli 2015, 12:00

Upoređujući poslodavce i zadovoljstvo zaposlenih širom svijeta, poklazalo se kako je na samom vrhu Danska u kojoj je velika većina radno sposobnih itekako zadovoljna svojim poslom, radnom atmosferom i prilikama koje im se pružaju.

Iako postoje izuzetci svuda na svijetu, ovo je ipak top 5 razloga zašto je dobro biti (ne)zaposleni Danac. 

1. Razumno radno vrijeme

Danci su shvatili kako prekovremeni sati zaposlenih imaju niz negativnih učinaka, kako na zaposlene tako i na poslodavce. Poređenja radi, Amerikanci koji rade 1,790 sati godišnje, u odnosu na Dance koji na svom radnom mjestu provedu samo 1,540 sati, manje su produktivni i znatno nezadovoljniji na svom poslu. I dok Amerikanci prekovremene sate smatraju dokazom svoje predanosti i uspješnosti, Danci ih smatraju dokazom neučinkovitosti i nedostatkom smisla za uspješno ispunjenje zadataka i vođenjem posla. 

2. Šef je odgovoran, ali nije "glavni"

U većini zapadnjačkih zemalja hijerarhija je vrlo jasna i šef je ultimativni autoritet. U Danskoj, međutim, situacija nije tako crno-bijela. Danci na poslu imaju znatno više autonomije i ovlašćenja, češće učestvuju u odlukama koje se tiču poslovanja i uvek su dobrodošli sa svojim predlozima i idejama za unaprijeđenje poslovanja. 

3. Velikodušna primanja sa berze

Gubitak posla u Danskoj nije tako veliki problem kao, na primjer u našem regionu. jer radnik nakon otkaza još naredne dvije godine prima 90 odsto plate, što mu ostavlja dovoljno prostora i vremena da se snađe i reorganizuje karijeru i život. 

4. Ulažu u svoje zaposlene

Još u 19. vijeku, Danci su shvatili važnost cjeloživotnog obrazovanja u koji od tada neprestano ulažu. Od plaćenih edukacija, seminara pa sve do mogućnosti raznih oblika prekvalifikacija i savjetovanja prilikom odabira studija. 

5. Srećni na poslu

Među bitnim razlikama, tu je i jezik koji ima, ili nema riječi koje označavaju određene pojmove. I dok japasnki jezik za riječ posao koristi riječ karoshi, što znači "umoran od posla", Danci imaju reč arbejdsglæde koja se prevodi u kontekstu "srećan na poslu". Te reči čine veliku razliku - kako u vokabularu, tako i u samom pristupu poslu i očekivanjima od njega.