<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Referendum u RS u roku od šest mjeseci

BANJALUKA

Ukoliko bi se u Narodnoj skupštini RS 14. ili 15. jula i usvojila odluka o raspisivanju referenduma u RS o nemetnutim odlukama visokog predstavnika, posebno zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH, referendum bi mogao biti održan u roku od šest mjeseci od stupanja na snagu te odluke.

07. juli 2015, 12:00

To je predviđeno u zahtjevu za održavanje referenduma, kao i odluci o tom pitanju koju je poslanicima parlamenta dostavio predsjednik RS Milorad Dodik.

''Narodna skupština RS odredit će vrijeme provođenja referenduma u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ove odluke'', nevadeno je materijalu koji je Dodik uputio parlamentracima koji će se o ovom pitanju izjašnjavati 14. ili 15. jula. 

Dodik je ranije tvrdio da bi se referendum mogao održati već u prvoj sedmici septembra. 

Referendumsko pitanje o kom će se građani Republike Srpske izjasniti, glasi: "Da li podržavate neustavno i neovlašćeno nametanje zakona od strane visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na teritoriji RS“. 

U materijalu upućenom Skupštini RS Dodik je precizirao da se republički referendum raspisuje na cijeloj teritoriji RS, a za obezbjeđivanje finansijskih sredstava i tehničke podrške potrebne za provođenje ovog referenduma zadužuje se Vlada RS.