<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Senaid Ajan: Fotografija - trag u vremenu

Predstavljanje fotografa

Predstavljamo vam fotografije Senaida Ajana iz Žepča.

15. juli 2015, 12:00

On kaže da je fotografiju zavolio nekako polako, bez žurbe. „Svaka uhvaćena slika donosila je je jednu novu dozu ozbiljnosti i ljubavi prema fotografiji. Nisam poklonik klasične fotografije i volim da ekeperimentišem. Volim da spajam fotorealistične stvari sa fotomontažom, uvijek mnogo kombinujem i pokušavam da spojim nespojivo. Fotografija za mene ne predstavlja samo jedan trenutak uhvaćen u vječnosti. Fotografija je za mene trag jednog vremena, svjedok jedne epohe, čuvar jedne i nekakve tradicije. U životu u vijek pokušavamo da pronađemo nekakav balans koji bi trebao da nas vodi prema nekakvoj dosljednosti, prema nekakvom skladu. To je život!“, kaže za BUKU Ajan.

Kaže da bi na isti način definisao i značaj koji fotografija ima u njegovom životu.

„S toga, i fotografija je moj pokušaj da različite stvari dovedem u sklad i pokušam prikazati njihovu dosljednost. Na mojim fotografijama uvijek je prisutan sukob boja, kontrast dva vremena, dvije različite epohe, mistika, vraćanje prirodi, nadnaravno i stvarno. Inspiraciju pronalazim u svakodnevnim situacijama. Ponekad je dovoljno da pročitam neki zanimljiv citat i da pokušam da to pretvorim u fotografiju. Dešavalo se da čujem razgovor ljudi, prolaznika i da me potakne da upravo taj dio, ta slika koju sam stvorio u glavi na osnovu toga što sam čuo u prolazu, bude moja naredna fotografija“, objašnjava Senaid.

Senaid nam je rekao da najviše uživa u fotomontaži.

„Današnji stupanj razvijenosti tehnologije jednostavno je grehota ne iskoristiti na digitalnoj fotografiji. Koliko samo mogućnosti za eksperimentisanje i sukobe unutar same fotografije nudi upotreba modernih tehnologija prilikom digitalne obrade fotografije. Za mene su moje fotografije žive, i bez obzira što volim da se igram sa fotografijom, uvijek pazim da ne povredim samu bit i dušu jedne fotografije. Krajnosti ne valjaju ni u životu, a kamo li na fotografiji“, ističe on.

On na kraju kaže da svako od nas ima jedan život koji nismo mogli birati, ali isto tako imamo slobodnu volju da od svoga života napravimo ono što mi želimo i da uzmemo samo ono najbolje što nam život nudi! „Te trenutke uhvatimo našim aparatima i dobijemo savršenu definiciju fotografije. Eto, to je za mene fotografija. Tragovi u vremenu koji slovno prikazuju sve kontraste koje nam naše postojanje donosi;  čuvar vremena, ne prošlog, ne sadašnjeg, ne budućeg, već univerzalnog i jedinstvenog... vašeg, našeg i njihovog vremena“, zaključuje Senaid Ajan.

Pogledajte fotografije...