<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Od Velikog praska do čovjeka za samo osam minuta (VIDEO)

Jedan od najpoznatijih živih astrofizičara i popularizatora nauke Neil De Gras Tajson, domaćin je videa koji u nešto više od osam minuta pokušava prikazati kratku istoriju... svega.

23. juli 2015, 12:00

YouTube kanal MinutePhysics posvećen je pojednostavljenom objašnjavanju prirodnih pojava iz oblasti fizike i matematike, a posljednji video kroz Tajsonovu naraciju pokušava da objasni nastanak i evoluciju svemira sa pojavom života kao svojevrsnog vrhunca.


Tajson se dotiče Velikog praska, formiranja atoma, prve vidljive svjetlosti, formacije prvih zvijezda, njihove smrti i nastanka Sunca i Zemlje, a zaključuje stvaranjem života i nastanka naše vrste koja danas postavlja pitanja o svom postanku. 

Iako pun detalja zbog kojih ćete video možda pogledati nekoliko puta, Tajson u nekoliko navrata napominje da ljudi, bar za sada, jednostavno nemaju odgovor na neka od najvažnijih pitanja. 

Upravo zbog toga, tvrdi Tajson, vrlo je važno da nastavimo da gledamo i tražimo jer je naše istraživanje zapravo tek počelo.