<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Iz Srbije teško optužuju hrvatsku firmu zbog LOTO skandala

Zbog skandala o “namještaljki” tijekom sinoćnjeg izvlačenja Lota u Srbiji, na račun hrvatske firme koja proizvodi softver za Lutriju stigle su teške optužbe.

29. juli 2015, 12:00

Svoj sud o slučaju na Facebooku je napisao bivši predsjednik Skupštine Državne lutrije Srbije Vladimir Đukanović:

“Pratio sam večerašnje izvlačenje igre na sreću “Loto” i kao netko tko je bio predsjednik Skupštine Državne lutrije Srbije pokušat ću da dam neki svoj sud.

Za početak, odgovorno tvrdim da ne postoji mogućnost namještanja izvlačenja! Znam da je poslije večerašnjeg incidenta jako teško povjerovati u to, jer ljudi u Srbiji generalno vole biti teoretičari zavjere, ali moje je da kažem kako jeste.

Ovo što se večeras dogodilo je očiti propust osoba koje je direktno bilo na softveru. Da li je propust bio namjeran ili je sve plod nenamjerne greške, neka utvrdi istraga. Definitivno, ovim je nanesen ozbiljan udarac Državnoj lutriji Srbije i igri “Loto”, jer teško će neko povjerovati da se igra ne namješta.

Inače, da postoji problem sa softverima za “Loto” i “Bingo” to je više nego jasno, jer softvere već deset godina unazad radi i održava krajnje nekredibilna firma “Nirvana” iz Zagreba za koju nitko u svijetu igara na sreću nije čuo. Moja borba dok sam bio u DLS je bila da softvere radi i održava Vojnotehnički institut i kao plod toga VTI na osnovu odluke Vlade Srbije sa DLS potpisao ugovor o suradnji.

Softveri VTI su u fazi izrade i uveliko se radi na implementaciji istih. Ne bih isključio da nekom taj posao smeta, pa je namjerno izveo večeras ovu diverziju, mada ne želim biti teoretičar zavere. Inače, kompletna bitka raznih kompanija da uđu u DLS svodi se na to da se DLS napravi softverski zavisnom.

Prihod od igara suštinski ne zanima velike kompanije, jer ta vrsta prihoda je njima kap u moru. Taj prihod dobro dođe državi, ali softverska zavisnost je ključ svega, jer onaj tko drži softvere, zapravo izvlači najveći kajmak. Otuda je moja borba i bila da to bude VTI kako bi novac ostajao u državi, a ne da se iz države izvlači, kao što nam je to hrvatska firma “Nirvana” godinama radila”, napisao je Đukanović.

'Lutriju Srbije vodi amaterska ekipa'

Vezano uz ove teške optužbe, kontaktirali smo Arsena Dobrotu, direktora prozvane tvrtke Nirvana sa sjedištem u Zagrebu.

'Mi proizvodiomo softvere za lutriju za cijelu regiju, ali Lutriju Srbije vodi amaterska ekipa koja ovaj skandal želi iskoristiti da oblati mene i moju tvrtku zato što neovlašteno koriste moj softver, a zbog čega protiv njih podižem tužbu', kazao je Dobrota za N1.

'Naš softver koristi se na serverima, ali ne na televizijskim ekranima. Televizijski softver radi netko drugi', dodao je.

Ovakve greške mogu se dogoditi, kaže nam Dobrota, ali je nevjerojatna slučajnost da 'krivi broj' bude izvučen odmah potom te da je logično da sve danas izgleda sumnjivo.

Podsjetimo, sumnju u regularnost izvlačenja brojeva u 59. kolu igre na sreću "Loto" izazvala je činjenica da se peti broj kombinacije pojavio najprije na ekranu, pa je tek onda kuglica s tim brojem izvučena iz bubnja. Dok iz Državne lutrije poručuju da je u pitanju tehnička greška i da je izvlačenje regularno iz Tužiteljstva najavljuju provjere.

Izvor: YouTube

N1