<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Stopiran izvoz mlijeka iz BiH zbog žalbe jedne od članica EU

Sve ovo nanosi veliku štetu bh. proizvođačima mlijeka.

26. august 2015, 12:00

Delegacija Evropske unije u BiH potvrdila je u pisanom saopštenju da je Evropska komisija suspendovala proceduru za uključivanje na novu listu proizvođača mlijeka i mliječnih proizvoda, koju je dostavila BiH.

Ovo praktično znači da je na dan kad je po ranijoj odluci trebao da počne, suspendovan izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH u EU.

To je urađeno zato što je jedna država - članica EU dostavila pisane komentare na ovu listu, navode iz Delegacije EU u BiH.

"Istovremeno, Evropska komisija je uključila ovu tačku u dnevni red sljedećeg sastanka nadležne sekcije Stalnog odbora za lanac ishrane i zdravlje životinja, koji će biti održan 16. septembra 2015. godine, kada će biti razgovarano o ovom pitanju. To znači da dok ovi razgovori ne budu održani, mljekare uključene u listu nisu u mogućnosti da izvoze mlijeko i mliječne proizvode u EU”, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović potvrdio je da je jedna od zemalja članica Evropske unije (EU) uložila žalbu na odluku da se BiH stavi na listu zemalja iz koje se dozvoljava izvoz mlijeka u zemlje EU.

Iz nadležnog evropskog tijela koje je uputilo obavještenje o tome bosanskohercegovačkoj Kancelariji za veterinarstvo istakli su, međutim,  da nije praksa navoditi o kojoj je zemlji riječ, pojasnio je ministar Šarović koji trenutno boravi u Beču, ali je u kontaktu s bh. kancelarijom (za veterinarstvo).

Nadležni evropski komitet će razmatrati uloženu žalbu 16. septembra a do tada, Bosna i Hercegovina neće moći izvoziti mlijeko ni u jednu zemlju EU, dodao je Šarović.

On je ipak uvjeren da će žalba biti odbijena jer "sve ukazuje na to da su činjenice na našoj strani".

Evropska komisija žalbu bi trebalo da razmatra 16. septembra, do tada izvoz je stopiran.

Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba
izjavio je da su zaprepašteni inormacijom da je jedna od zemalja članica EU uložila žalbu na izvoz bh. mlijeka u zemlje Evropske unije (EU), koji je od danas trebao da počne.

Kalaba je pojasnio da su i iz Mljekare u Livnu obaviješteni da im se suspenduje izvoz, te po traženju objašnjenja dobili informaciju da je jedna od članica Evropke unije uložila prigovor na odluku da se BiH stavi na listu zemalja iz koje se dozvoljava izvoz mlijeka u zemlje EU.

O tom prigovoru će se raspravljati 16.septembra.

Kalaba je podsjetio da su članice EU mogle do 13.augusta dati komentare na listu izvoznika iz BiH, ali da nije bilo prigovora sve do danas, kada je najavljena prva pošiljka mlijeka iz BiH za EU.

„Zaprepašteni smo. Da se to desilo u roku kada su članice mogle dati komentare i kada je status liste bio u raspravi među članicama i da su rekli da jedna članica nije dala pristanak, mi bi to shvatili. Ali, na dan kada krene izvoz da se to desi, nije nam jasno“, rekao je Kalaba.

Sada treba sačekati, kazao je, 16.septembar kada će se o tome raspravljati.

On je naveo da se ne može govoriti koja je članica uložila žalbu, jer je to, kako su im prenijeli, „povjerljiva informacija“.

Kalaba je dodao da sve ovo nanosi veliku štetu bh.proizvođačima mlijeka.

Po njegovim informacijama pošiljka koja je trebalo da krene iz Livna za EU već bila i ocarinjena.

Od danas četiri mljekare iz BiH trebalo je da nesmetano izvoze mlijeko i mliječne proizvode u zemlje Evropske unije, te vrše njihov provoz preko teritorije EU na druga tržišta.

Na toj listi su mljekare “Milkos” Sarajevo, Mljekara Livno, zatim “Meggle” Bihać i “Mlijekoprodukt” Kozarska Dubica.

Šemsudin Dedić, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, izjavio je danas na farmi Spreča kod Tuzle sa koje je trebalo da krenu prve količine mlijeka za zemlje Evropske unije, kako je odluka o izvozu mlijeka iz BiH stopirana jer je jedna od zemalja uložila žalbu

"Iako je danas trebao krenuti izvoz mlijeka za Evropsku uniju, on je stopiran. BiH je prvobitno dobila odobrenje za izvoz mlijeka za EU, ali do 13. 08. bio je rok za žalbe na tu odluku i svaka od članica EU mogla je podnijeti žalbu. Danas smo dobili informaciju da je jedna od članica EU uložila žalbu o kojoj će se raspravljati 16. septembra i tada ćemo znati ko se žalio i šta je navedeno u žalbi. Iz Evropske komisije nisu nam željeli reći koja je to zemlja koja se žalila, iako smo ispunili sve kvalitete i zahtjeve i nalazimo se na farmi Spreča koja proizvodi mlijeko koje zadovoljava sve kriterije. Ova vijest negativno nas je iznenadila", kazao je Dedić.

On je objasnio kako je od završetka roka za žalbe proteklo 20 dana, "ali niko nas ni o čemu nije obavijestio i sav taj proces je, neću reći neozbiljan, ali trebali smo na vrijeme biti informisani".

"Nemam informaciju o pošiljkama koje su krenule i šta se dešava na granicama", kazao je Dedić koji je dodao kako je  do 12 sati danas bila situacija prema kojoj je izvoz mogao početi, ali sad je zvanično stopiran.

Poručio je da se BiH ne treba oslanjati na izvoz mlijeka, nego da građani što više trebaju kupovati domaće mlijeko.

Farma Spreča jedna je od četiri farme u BiH koje su ispunile uslove da njihovo mlijeko može ići za EU. Sa ove farme mlijeko otkupljuje mljekara "Mikos".