<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Milanović: Stopirali smo uvoz mlijeka jer nas BiH već dugo i lukavo zavlači!

HRVATSKOM PREMIJERU NIJE PO VOLJI

Premijer Hrvatske Zoran Milanović rekao je danas da je Hrvatska donijela odluku da stopira uvoz mlijeka iz BiH u EU zbog hrvatskih izvoznika i istakao da BiH dugo i lukavo zavlači - prenose Nezavisne novine

29. august 2015, 12:00

 “To radimo zbog hrvatskih izvoznika, pošto BiH već dugo zavlači. BiH je dužna učiniti isto za Hrvatsku što je i Slovenija učinila kada je Hrvatska ulazila u EU. Tražimo da se  kvote iz 2013. i dalje poštuju što BiH već godinu i po lukavo izbjegava”, rekao je Milanović.

Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske smatra da nema osnova za prigovor bilo koje zemlje članice EU na izvoz mlijeka u EU i očekuje da će  Evropska komisija odluku povući u što skorije vrijeme.

Hrvatska je do 2013. predstavljala glavno tržište za izvoz pasteriziranog mlijeka iz Bosne i Hercegovine.  

U srijedu je Hrvatska stopirala izvoz bosanskohercegovačkog mlijeka na tržište Evropske unije, koje je nakon svih provjera dobilo zeleno svjetlo za izvoz, i time direktno oštetila privredu Bosne i Hercegovine za stotine miliona evra.