<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ode meso avionima u Tursku, šta će jesti BiH?

BiH planira da od Turske zatraži povećanje i potuno ukidanje kvote za bescarinski izvoz mesa u tu zemlju.

04. septembar 2015, 12:00

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine (BiH) Mirko Šarović najavio je da će BiH, najverovatnije, zatražiti od Turske povećanje ili potuno ukidanje kvote za bescarinski izvoz mesa u tu zemlju.

Prema informacijama koje je ministar predstavio Nezavisnim novinama, BiH je veh premašila godišnju kvotu od 1.000 tona i to još u prvoj polovini godine. 

Bescarinski izvoz mesa u Tursku počeo je posle prošlogodišnjih majskih poplava u BiH kada je Turska, kao humanitarnu pomoć, odobrila bescarinski uvoz određene količine mesa iz te zemlje. 

Od tada izvoz vrtoglavo raste, a u prva četiri meseca ove godine, kada su mesari iz BiH "uhvatili zalet", taj porast iznosio je 300 odsto u odnosu na isti period prošle godine. 

Samo za prva četiri meseca ove godine, prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, vrednost izvezenog mesa iznosila je oko 14 miliona konvertibilnih maraka (KM) ili 7,16 miliona evra, dok je za celu 2014. godinu izvezeno u vrednosti od oko 20 miliona KM. 

U očekivanju odobrenja povećanja kvote Šarović najavljuje da bi uskoro i aerodromi u Tuzli i Mostaru trebalo da budu osposobljeni kako bi se i s njih izvozilo meso, jer je potražnja velika. 

"Neki aerodromi u BiH sada praktično žive od kargo transporta mesa u Tursku", rekao je Šarović. 

Meso se iz BiH u Tursku izvozi s aerodroma u Sarajevu i u Banjaluci, a dnevno sa tim tovarom često idu i po dva aviona. 

Za to vreme, kako je navedeno u tekstu, u mesarama u više gradova BiH vlada nestašica posebno kvalitetnijih kategorija mesa, upravo zato što se mahom prodaju u Tursku. 

Za razliku od potrošača, stočari, uz mesare, zadovoljno trljaju ruke, jer je cena žive vage stoke skoro dostigla veoma stimulativnih pet maraka po kilogramu.