<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Krah bankarskog sektora u RS?-U bankama je više politike nego novca

Domaće banke u RS, jedna za drugom, tonu u propast. Ispitali smo koliko će uništavanje Bobar banke, kriminal u Balkan Inestment Banci, danas Banci Srpske i jučerašnje hapšenje vlasnika i bivšeg direktora Pavlović banke uticati na bankarski sistem RS.

12. februar 2016, 12:00

Mišljenja stručnjaka su različita kada je riječ o budućnosti bankarskog sistema, ali neupitna je činjenica da će sve ono što se dešavalo u posljednje vrijeme u RS ozbiljno narušiti povjerenje građana u bankarstvo.

Sa tim se slaže i urednik poslovnog portala capital.ba Siniša Vukelić koji kaže da su urušavanja pojedinih banaka katastrofalna po kompletan bankarski sistem, što u konačnici će dovesti i do pada povjerenja građana u banke, čije će se posljedice tek osjetiti.

„Ovakvo stanje u RS govori da neko ne radi dobro svoj posao. Tu prije svega mislim na Agenciju za bankarstvo koja se i dalje oglušuje o sve napise u medijima. Ona je glavni regulator koji je morao boje raditi svoj posao uz redovno izvještavanje javnosti o svim koracima koje preduzima i kako razmišlja da povrati povjerenje građana u bankarski sektor“, navodi Vukelić.

On smatra da svo vrijeme u BiH bankama je bilo više politike nego novca, zbog čega smo i došli u situaciju da za kratko vrijeme dođe do urušavanja četiri banke.

„Veza politike i banaka se kod nas nikad nije raskidala. Nakon privatizacije politika je samo na drugi način uticala na bankarski sektor i to preko stotina miliona državnih depozita koje su držali u njihovim bankama i nepovoljnih uslova banaka koji su bili na štetu budžeta i građana, a zauzvrat su dobijali niz povlastica od kreditiranja stranačkih prijatelja, rodbine... To najbolje pokazuje izvještaj koji je objavio portal capital.ba u kome se jasno vidi da je predsjednica UO Agencije za bankarstvo učestvovala u pljački Balkan investment banke“, rekao je Vukelić i dodao da je vrijeme da javnost dobije odgovore ne niz pitanja koja ih muče, od toga kako je moguće da se došlo u ovu situaciju, ko je odgovoran za to i šta se misli preduzeti da se ovakvi slučajevi ne bi ponavljali.

Da će doći do određenih turblencija u narednom periodu, mišljenja je i ekonomista Zoran Pavlović, koji za BUKU navodi da, s obzirom da pored Bobar, Pavlović, Balkan Investment i Banke Srpske ostale banke u RS dolaze iz inostranstva ne treba mnogo da se brinemo za bankarski sistem.

„Ono što sigurno možemo očekivati nakon jučerašnjih hapšenja jeste da će se početi masovno prebacivati depoziti iz Pavlović banke u druge banke. U Banci Srpske vidimo da je menadžment zakazao, a i da je stečajni upravnik u Bobar banci bez ideje i vizije kako izvući ovu banku iz kolapsa“, rekao je Pavlović.

Prema njegovim riječima, ove stvari bi mogle da, u nekom od scenarija, čak doprinesu ozdravljenju bankarskog sektora.

„Ono što se može izvući kao dobro iz svega ovoga je da će se možda jednom za svagda završiti sa ovom garniturom koja je poslovala i posluje na bazi uticaja političkih moćnika. Sigurno da ovo nije bilo neophodno, ali propast ovih banaka i način na koji su poslovale je omogućila Agencija za bankarstvo RS. Jednostavno, aktuelna vlast nema razumjevanja za finansijski sektor bez koga ništa ne može da funkcioniše“, kazao je Pavlović.  

Predsjednik Udruženja banaka BiH Milan Radović za BUKU komentariše da posljednja dešavanja u pojedinim bankama u RS, neće mnogo uticati na cijelokupan bankarski sistem.

„Mi smo i prije imali ovakvih nemilih slučajeva, ali to nije uticalo na sam sistem. Ovdje govorimo o veoma malim bankama sa malim procentom aktive. Mi sad ne znamo o čemu se tu radi, zašto je došlo do hapšenja vlasnika Pavlović banke, ili nekih stvari u drugim bankama i to trebamo prepustiti pravosudnim organima, ali ono što hoću da naglasim da tri banke o kojima govorimo nemaju aktivu kao četvrta banka iz RS. Za primjer, aktiva Pavlović banke je oko 250 miliona, a ukupna u RS je 5,5 milijardi i to nam je najbolji pokazatelj da šta god da se desi sa ovom bankom neće uticati na bankarski sistem“, rekao je Radović.

Na kraju, postavlja se pitanje do kad će nadležni, poput Ministarstva finansija RS, Agencije za bankarstvo i sličnih institucija sjediti skrštenih ruku i gledati kako se urušava bankarski sistem RS, dopuštajući da se pojedinci, pljačkajući i ono malo novca što je ostalo, enormno bogate, i to opet na račun građana.