Бранко Перић: Конвертити и морални суноврат

Мислио сам да је с папцима и прелетачима у политици додирнуто морално дно, али није! Кад крене морално пропадање, нема дна. Провалија је бескрајна!

BUKA portal / 08. новембар 2018

Ових дана медији објелодањују најновије примјере политичког бешчашћа. Двоје кандидата за посланичке мандате (Нина Букејловић и Горан Опсеница) промијенили су националност да би ушли у изборну политичку комбинаторику. Нина Букејловић се од Српкиње преко ноћи преобратила у Бошњакињу, а Опсеница од Хрвата у Србина. И једно и друго конвертитство досад је могло постојати у комедијама и добрим вицевима. Али, живот је поново показао да је највећи комедијант.

У државама владавине права које почива на моралу, овакве појаве би се третирале као психијатријски случајеви. Код нас ће, по свему судећи, бити третирани као људско право и сасвим нормална ствар. Биће то још један доказ моралног суноврата и политике и људских права. И човјекове подлости и покварености. "Набујао шљам и разврат и пороци, подиго се трули задах пропадања...", написао је Владислав Петковић Дис прије више од сто година. (Треба прочитати његову пјесму "Наши дани" или погледати истоимену представу у Народном позоришту).

Није само политика мјесто човјековог моралног пада. Треба се само мало замислити над феноменима свакодневног живота па видјети да је готово све у моралном расулу. Када се тинејджер ујутру пробуди и јави мајци да се не осјећа добро и да неће ићи у школу, брижна мајка ће одмах назвати свог породичног љекара и замолити за оправдање изостанка свог сина. Зна мајка да син не говори истину и да сигурно има неки контролни за који није спреман. Зна и породични љекар да мајка не говори истину, али ће завести њеног сина у медицински протокол са дијагнозом сезонске прехладе и написати оправдање. Син ће однијети оправдање разредном старјешини, који ће изостанак оправдати иако зна да то што ученик прича, а љекар потврђује, није истина. Неће постављати питања јер и други професори око оправдања не постављају питања. Зашто би он правио од тога проблем? На крају године наставници ће обавијестити директора о броју оправданих изостанака у својим разредима. Ни директор неће постављати питања, иако зна да ученици просјечно "оправдано" одсуствују два мјесеца у току школске године. Зашто би само он од своје школе правио случај? И директор ће извјештај доставити министру просвјете, који ће, иако зна да извјештај није истинит, влади предложити да се извјештај усвоји. Тако лаж и превара постају модус вивенди овог друштва.

Недавно је дисциплински тужилац Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) послао допис некој радној групи за стратешко планирање, у коме их обавјештава да је у посљедње три године поднио 11 дисциплинских тужби, а ове године још пет, против судија који су неправилно исказали завршеним 1.270 судских предмета. Ради се о лажном приказивању радне норме. Незавршене предмете судије су приказивале као завршене да би имале што већу остварену норму! Шта да каже човјек о моралности таквих судија? Судијска професија је одувијек важила за примјер поштења и моралности. Шта се догодило с људима који су учени да примјењују правду? Да ли су и васпитани да буду часни и поштени?

Не треба превише мудровати над човјековом моралном трагедијом. И данашњи судија је, вјероватно, носио у школу лажна оправдања својих изостанака и био саучесник многих превара које су му доносиле ситну корист. Ако су му и родитељи којим случајем учествовали у изборним преварама као папци, прелетачи или конвертити, шта би од њих човјек могао друго и очекивати.

Нисам случајно почео причу о преварама с политиком. Огољена неморалност коју производи и шири политика преноси се на државну власт и постаје друштвени образац понашања. Зараза коју шири болесна политика је тихи убица часних и моралних људи. Морални геноцид је најстрашнији злочин данашње политике.

Развојни пут нашег моралног пропадања по свему подсјећа на пропаст Рима, који се од Патополиса (града болести), преко Психопатополиса, с Нероном и Калигулом, у намјери да се спаси од пропадања, претворио у Тиранополис, да би на крају постао Некрополис (град мртвих).

(аутор је судија Суда БиХ)

Независне

 


Бука препорука

Колумне

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.