БУКА КАРИКАТУРА: Валентин Инцко, Вини Пу Међународне заједнице у БиХ

У новој Бука карикатури у цртежу Нине Хаџић, а по идеји Александра Трифуновића доносимо осврт на последња иступања Високог Представника у медијима

Buka / 12. март 2018

Валентин Инцко, дугогодишњи Високи представник у БиХ, прије неколико дана је на новинарско питање о својој дугогодишњој неактивности одговорио да ОХР од овог маја намјерава бити активнији. 

Тако је, свјесно или несвјесно, потврдио дугогодишњу неактивност, зимски сан, не само ОХР-а, него и велике већине представника Међународне заједнице у БиХ. Реално, након оволико година, незаинтересованост за БиХ је потпуно легитимна. Већина европских земаља има огромних проблема код куће, а бављење Босном и Херцеговином мучно је и нама самима, а камоли неком другом. Сједнице Вијећа за имплементацију мира (ПИЦ) годинама су потврда потпуне разједињености држава чланица овог тијела када је у питању интерес за Босном и Херцеговином. Међутим, оно што је проблематично са том врстом незаинтересованости јесте чињеница да је, према Дејтонском мировном споразуму, Међународна заједница важан субјект политичких односа у БиХ. Ако, као таква, није вољна да ту улогу и активно преузме, онда би било поштено да се та незаинтересованост јавно обзнани или правно дефинише, те да се тако одговорност за политичке односе у БиХ у потпуности пренесе на њене грађане и политичаре.

Било да Међународна заједница за такво признање нема снаге или воље, она својим активним нечињењем само продужава свој зимски сан у БиХ. Вини Пу Међународне заједнице у БиХ, Валентин Инцко, својим зимским сном наноси штету свима, и угледу Међународне заједнице и становницима ове земље.

Најмање штете наноси овдашњим политичким лидерима, који годинама користе овакав ОХР и овакав Дејтонски споразум како год им у датом тренутку одговара.

 

Претходне карикатуре БУКЕ погледајте на овом линку


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.