Дневни центар “Заједно”: Награда за једини центар за оснаживање људи са душевним патњама у БиХ и региону

Поводом додјеле Плакета Града Бањалука, разговарали смо са Ружицом Атанацковић, добитницом Плакете Града за хуманост у раду.

Maja Isović Dobrijević / 27. април 2018

У образложењу награде стоји да је "Ружица Атанацковић већину радног вијека провела у социјалној заштити. Радила је у Јавној установи Центар за социјални рад Бањалука на психосоцијалној подршци људима са менталним проблемима. Највећи допринос госпођа Атанацковић је дала у сфери дестигматизације лица обољелих у менталном здрављу. Својом креативношћу и љубављу према човјеку омогућила је овим рањивим људима да постану много више од етикете своје болести."

Ружица нам каже да ју посебно радује чињеница да су приједлог за награду дале њене колегице и колеге са којима сарађује око 25 година и због тога им се јавно захваљује.

Ружица Атанацковић из Дневног центра Заједно, рекла је да ово није награда које је додијељена само њој, већ је ово награда социјалном раду и социјалној заштити и људима који је подржавају на различите начине.

“Међу њима су свакако и доносиоци различитих одлука које социјалну заштиту обогаћују, иновирају и приближавају је људима и њиховим потребама. То је оно што ме радује. Бањалука је Град који је препознат по тренду развоја напредних услуга у социјалној заштити. Надлежне службе требају се заложити да тако буде и у другим локалним заједницма у Републици Српској, зашто постоји законска претпоставка у Закону о социјалној заштити. Дневни центар ‘Заједно’ који је и послије једанаест година једини за оснаживање људи са душевним патњама у БиХ и региону, не би постојао, да га нису подржали управо они који на нивоу Града доносе одлуке. Исто тако, ЈУ ‘Центар за социјални рад Бањалука’ је једини Центар у БиХ који има посебну службу за социјалну подршку особама са менталним поремећајима, иако је познато да је присутна тенденција перманентног пораста броја људи са душевним патњама у БиХ, чији живот обилује различитим социјалним проблемима и потребама. Нажалост, у контексту присутне стигме, видљивост ових људи није на одговарајућем нивоу, као и њихова заштита”, рекла је за БУКУ Ружица Атанацковић.

Ружица каже да треба имати на уму да је социјална заштита од општег интереса за Републику Српску и уставно право људи.

“Она припада свима и важна нам је као сигурност када живот клизне, а клизне онда када очекујемо сасвим друге ствари и када мислимо да се то нама неће никада догодити. То сам често пута видјела у пракси”, каже нам Ружица.

Она додаје да је социјални рад млада професија и као таква недовољно позната и прихваћена, оптерећена предрасудама, понекада и омаловажавањем.

“Хуманост, остваривање социјалне правде, поштовање људских права, друштвене одговорности и друштвених различитости су кључна начела социјалног рада.  Социјални радници могу имати различите улоге као што су: унапређење квалитета живота грађана, развој пуних потенцијала сваког појединца, породице, групе и заједнице, те питања поштовања људских права и социјалне правде. Социјални радник не може знати шта је најбоље за корисника, али му може  помоћи кроз сарадњу да јасније сагледа своје потешкоће, информисати га о правима, подстицати га и охрабривати да самостално донесе одлуку, те му пружити  потребну материјалну и другу помоћ како би савладао своју животну кризу. Зато социјална заштита има велику улогу у превенцији проблема људи, због чега је и друштвено исплатива”; каже Ружица.

 

Фото: Град Бањалука

 

Она истиче да дјелатност социјалне заштите прати и ангажовање у заступању маргинализоване популације, која је  дискриминисана.

“Тако су и проблеми људи који пате од менталних проблема, проблеми   Удружења ‘Заједно’, које у својој мисији заступа њихове интересе, интересе породица, али и заједнице”, каже Ружица Атанацковић.

Услуге Дневног центра „Заједно“, које су проширана услуга социјалне заштите за лица са проблемима у менталном здрављу у заједници,

Удружење“Заједно“  реализује у партнерству са ЈУ“Центром за социјални рад“ Бањалука.

Ружица каже да су у свом послу, као и у Дневном центру „Заједно“ социјални радници најчешће водитељи процеса планираних промјена или помагачи који се и сами суочавају са  проблемима својих корисника.

“Често се у пракси социјални радници, у односу на емпатију према клијенту и његовим проблемима, увуку у њихове животе, што јесте оптерећење, али и снага да истрају у заједничкој борби, што неријетко значи живот. Професионалним лицима који раде у социјалној заштити, међу којима су особе са различитим занимањима, тешко пада када су отпори и инертност у социјалној заштити лоцирани тамо гдје треба бити разумијевање и снага, а то је не ријетко у систему који се мири са мишљењем других, шта је то социјална заштита,  доживљавајући  је као друштвено оптерећење”, каже наша саговорница.

Ружица каже да социјални радници својим радом и постигнутим резултатима требају промовисати друштвени значај социјалне заштите и допринијети њеном развоју.

“И на крају, нама који смо се опредијелили да се бавимо социјалном заштитом остаје да свој посао обављамо честито, на задовољство корисника, али и заједнице којој припадамо”, каже за БУКУ Ружица Атанацковић.

 

Радови у УГ Заједно, Фото: БУКА

 

О ДНЕВНОМ ЦЕНТРУ

УГ Заједно је основано 30.03.2006. године на иницијативу ЈУ Центра за социјални рад Бањалука, због тешких и нагомиланих социјалних проблема све већег броја душевно болесних лица, њихових породица, социјалне стигме, кршења људских права, изолованости и одбачености. Чланови Удружења су психички обољеле особе, чланови породица који имају обољелог члана, професионалци, волонтери, студенти...

Уз финансијску подршку Центра за социјални рад Бањалука и Града Бањалука, почетком 2007. године УГ Заједно је отворило први Дневни центар за душевно болесне људе у Бањалуци. Намјера је била да се обољели, породице и професионална лица огласе у исказивању својих потреба недостатака ресурса и да узму учешће у одлучивању на различитим нивоима за квалитетније здравствене и социјалне услуге у менталном здрављу.

Данас је овај Дневни центар проширена услуга Центра за социјални рад Бањалука као подршка за социјално укључивање маргинализованих, јачањем њихових социјалних капацитета. Тиме је он и финансијски подржан у систему социјалне заштите чиме је извјесна његова одрживост.

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.